Veel gestelde vragen over rolcontainers

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u liever contact met een medewerker? Bel ons dan op 14 0113. 

Veel gestelde vragen Diftar

De containers voor restafval en gft-afval hebben een standaard inhoud van 240 liter. In een aantal situaties maken we daarop een uitzondering. U krijgt dan een container van 140 liter (voor restafval). Of een afvalpas voor een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt. Dit kan als u buiten geen of maar heel weinig ruimte hebt. Of wanneer het lichamelijk te zwaar voor u is om een container van 240 liter te verplaatsen.

Let op: we maken géén uitzonderingen om andere redenen!

Aanvraag kleinere container of afvalpas

Heeft u een geldige reden om de standaard container van 240 liter te weigeren? Vraag dan een kleinere container aan (140 liter) of een afvalpas. Hoe u dat doet, leest u op de pagina https://goes.prod.bevelanden.hosted-temp.com/kliko-afvalcontainer-afvalpas. Na uw aanvraag beoordeelt de opzichter reiniging van de gemeente de situatie bij u thuis. De kosten voor het laten legen van een kleine container voor restafval zijn hetzelfde als voor een grote container (€ 4 per ophaalbeurt). 

U kunt geen kleinere rolcontainer voor gft-afval aanvragen. Deze hebben wij niet in ons aanbod. Heeft u een composthoop en daarom geen container voor gft-afval meer nodig? Dan halen wij deze gratis bij u op. 

Met Diftar werken we samen aan minder restafval. Daarom kunnen inwoners geen extra container voor restafval meer aanvragen. Alleen in bijzondere gevallen maken we een uitzondering. U moet dan laten zien dat u veel afval heeft. 

Ook voor uw tweede container betaalt u €4 euro voor iedere leegbeurt. Dit betaalt u bovenop de €4 voor de eerste container. Laat u beide containers tegelijk leeg maken? Dan betaalt u dus in totaal €8 per keer. Voor deze tweede afvalcontainer hoeft u niet nog een keer het basisbedrag voor uw afval te betalen.

U kunt ook een tweede container voor gft-afval aanvragen. Hier rekenen we geen kosten voor. U moet de container wel zelf ophalen bij de gemeente. Dit kan bij de werkplaats aan de Troelstralaan. Het is ook mogelijk de container aan huis te laten bezorgen. Dit kost € 47,73.   

Een extra of kleinere container vraagt u aan bij de afdeling Openbare Ruimte. Ga daarvoor naar https://goes.prod.bevelanden.hosted-temp.com/kliko-afvalcontainer-afvalpas.

Nee. De grijze container voor restafval heeft geen slot. 

Maar wat als iemand anders een afvalzak in mijn grijze container gooit?


U betaalt per keer dat uw bak leeg wordt gemaakt.  En niet per gewicht. Dus heeft u de container al buiten gezet om te worden geleegd? Dan maakt het voor uw portemonnee niets uit als een ander er nog extra afval bij doet. Voor die persoon levert dit natuurlijk wel voordeel op. Het betekent misschien een leegbeurt minder van de eigen bak. Als inwoners dit in overleg met elkaar doen, hebben wij hier geen probleem mee.

Verboden

De hoofdgebruiker van de container moet wél eerst toestemming geven. Het is daarom verboden om afval in de bak van een ander te gooien, zonder toestemming van de hoofdgebruiker. De gemeente heeft dit bepaald bij de herziening van de afvalverordening. In deze situaties mogen we als gemeente dan ook controleren. En waar nodig geven we een boete. Als dit bij u gebeurt zonder uw toestemming, meldt u dit dan bij de gemeente. Ga naar https://goes.prod.bevelanden.hosted-temp.com/melding-openbare-ruimte-fixi.

Mag ik zelf een slot aanbrengen? 

Ja, dat mag. Op de webshop https://www.kliko.nl/producten/ vindt u een speciaal kantelslot voor rolcontainers. Dit slot valt vanzelf open tijdens het legen. Op die manier valt het afval er zonder problemen uit. Bij het dichtvallen van het deksel zit de container gelijk weer op slot.

Woont u in een appartement, flat of bovenwoning?  Of in de binnenstad van Goes? Dan heeft u een persoonlijke gebruikerspas. Daarmee stort u uw restafval in een verzamelcontainer bij u in de buurt. De gebruikerspas is gekoppeld aan uw adres. Iedere keer als u een zak met restafval in de ondergrondse container gooit, betaalt u € 0,40.

Gft, papier en karton, textiel, glas en plastic en drankenkartons kunt u gratis weg brengen. U kunt dit afval kwijt in een verzamelcontainer in de buurt of bij één van de supermarkten. Zorg dat het goed gescheiden is naar soort!

De verzamelcontainers in de binnenstad zijn alleen bedoeld voor inwoners van de binnenstad met een gebruikerspas. Andere inwoners kunnen deze containers niet openen. Er staan vijf gft-verzamelcontainers in de binnenstad. Deze vindt u op de volgende plaatsen:

  1. Van de Spiegelstraat, vlakbij de (vroegere) muziekschool.
  2. Koepoort, bij de ondergrondse container voor restafval, tegenover de viskiosk.
  3. Singelstraat, tegen de kerk (Kattestraatje).
  4. Beestenmarkt, tegenover de ondergrondse container voor restafval, naast het standbeeld.
  5. Gasthuisstraat, vlakbij Brasserie de Bult, tussen de ondergrondse container voor restafval en de loempiakar (op de kruising met de Oostsingel).

Uw container voor restafval heeft een identificatiechip. Deze chip is belangrijk. Hiermee houden we als gemeente bij hoe vaak u de container laat legen. Verwijder deze chip niet. Zonder chip maken we uw container niet leeg.

Nee. De groene rolcontainer voor gft-afval heeft geen chip. Voor het leeg maken van uw gft-container betaalt u namelijk geen variabel bedrag. Het variabele bedrag betaalt u alleen voor het leeg maken van uw container voor restafval. De kosten voor het ophalen en verwerken van uw gft-afval zijn verwerkt in het basisbedrag.

Met de invoering van Diftar is de gemeentelijke belasting voor afval veranderd. De kosten voor uw afval zijn nu voor een deel vast en voor een deel variabel. U heeft daar dus zelf invloed op. De manier waarop we uw afval ophalen en verwerken, blijft gewoon hetzelfde. U kunt uw containers daarom op precies dezelfde manier laten legen als eerst. Is dat moeilijk voor u? Misschien kan iemand in uw omgeving uw containers aan de straat zetten. 

Kan niemand in uw omgeving uw containers aan de straat te zetten? Neemt u dan contact op met de afdeling Openbare Ruimte, tel. 14 0113. We gaan dan op zoek naar een oplossing voor u. Dit doen we samen met bijvoorbeeld het Wmo-loket, mantelzorgers, buurtverenigingen of de Betho.