Inschrijving Registratie Niet Ingezetenen (RNI)

Algemeen

Inschrijven bij kortdurend verblijf in Nederland.

RNI-inschrijving

Komt u voor een periode naar Nederland om te werken of te studeren, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig.

U hebt een BSN nodig voor de contacten met de Nederlandse overheid. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidscontract, onderwijs, zorg, belastingen of een bankrekening openen. U kunt zich op twee manieren in Nederland inschrijven, afhankelijk van uw situatie.

Meenemen voor inschrijving in de RNI:

Meenemen naar uw afspraak:

  • De QR code die u krijgt na het invullen van het digitale formulier .
  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart). Een verblijfsvergunning of rijbewijs zijn niet geldig voor een inschrijving. Zonder geldig identiteitsbewijs kunt u niet worden ingeschreven.

U blijft niet langer dan 4 maanden in Nederland?

 Dan kunt u voor inschrijving en een BSN terecht bij de volgende gemeenten: Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Goes, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Westland, Zwolle.

Voor het verkrijgen van een bsn moet u zich persoonlijk melden bij het RNI loket van één van deze gemeenten. Dit werkt uitsluitend op afspraak. Voor de gemeente Goes kunt u online een afspraak maken via www.goes.nl/afspraakmaken en kiest u bij product voor "RNI inschrijvingen", of u kunt bellen naar het telefoonnummer 14 0113, voor het maken van een afspraak, vanuit het buitenland +31 113 249600.

U blijft langer dan 4 maanden in Nederland?

Dan moet u zich inschrijven in de gemeente waar u woont of gaat wonen. Ook bij deze inschrijving ontvangt u een BSN.

Hoe en waar inschrijven?

Voor het inschrijven meldt u zich persoonlijk bij de betreffende gemeente. De gemeente Goes werkt uitsluitend op afspraak. U kunt online een afspraak maken via www.goes.nl/afspraakmaken en kiezen bij product voor 'inschrijven vanuit het buitenland' of bellen naar het telefoonnummer 14 0113, voor het maken van een afspraak, vanuit het buitenland +31 113 249600.

Op tijd zijn:

Het inschrijven neemt ongeveer twintig minuten in beslag. Het is belangrijk dat u op tijd op de afspraak aanwezig bent anders kunnen we niet garanderen dat we u nog kunnen helpen en zult u een nieuwe afspraak moeten maken.

Wanneer u de afspraak wilt annuleren of met meer/minder personen wilt komen, verzoeken wij u de afspraak zelf te annuleren via de link in de afspraak-bevestigingsmail of hiervoor contact met ons op te nemen via telefoonnummer 14-0113 (vanuit het buitenland: +31 113 249 600) of via de mail rni@goes.nl.

Inschrijving van groepen door werkgevers/uitzendbureaus

Wilt u als werkgever/uitzendbureau een grotere groep (meer dan 6 personen) tegelijk laten inschrijven? Dan verzoeken wij u een e-mail te sturen naar: rni@goes.nl.

Inschrijven personen onder de 16 jaar

Bij inschrijving van een persoon onder de 16 jaar gelden de volgende voorwaarden:

  • Het kind (en dat geldt ook voor baby’s) moet in persoon aan het loket verschijnen met een geldig paspoort of identiteitskaart (geen verblijfsvergunning of rijbewijs) en moet niet in aanmerking komen voor inschrijving als ingezetene. Naast het kind moet ook één van de ouders erbij aanwezig zijn voor het ter plaatse verlenen van toestemming tot inschrijving. Zowel het kind als de aanwezige ouder dienen een geldig paspoort of identiteitskaart te overleggen. 
  • Om vast te kunnen stellen of de aanwezige volwassene inderdaad een ouder of wettelijk vertegenwoordiger is moet men een internationale geboorteakte (deze mag niet ouder zijn dan zes maanden) meenemen, maar het kan bijvoorbeeld ook een verklaring van een rechtbank zijn in geval van toezicht. Van belang is dat het loket vaststelt wat de relatie van de volwassene tot het kind is en of deze bevoegd is.
  • Buitenlandse documenten moeten conform de circulaire van Justitie gelegaliseerd zijn. Inschrijven personen onder de 16 jaar

RNI-uittreksel

Kosten 2024

Nieuwe inschrijving RNI

Geen kosten