Zo zwem je veilig in het Veerse Meer

Het Veerse Meer is een prima plek om het water in te duiken. Let wel op waar je zwemt, zodat oesters of kruiskwallen de pret niet bederven. Bij zwemwaterlocatie Wolphaartsdijk Schelphoek kan je de Japanse kruiskwal vinden.

Door controles in het verleden, weten we dat de kruiskwallen vooral zijn bij de lijn Kortgene-Wolphaartsdijk. Dat is meestal van begin juli tot en met de 2e week van augustus. Op zwemlocatie Wolphaartsdijk Schelphoek staan borden om zwemmers te waarschuwen voor de Japanse kruiskwal.  

Kruiskwallen 

Kruiskwallen zijn voor een groot deel van de zwemmers ongevaarlijk. Na een steek van de kruiskwal kan je jeuk, een prikkend gevoel en/of een rode huid krijgen. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer informatie kan je kijken op: https://www.ggdzeeland.nl/onderwerp/japanse-kruiskwal/

Oesters

Op de bodem van het Veerse Meer vind je Japanse oesters. Deze oesters liggen op een harde of een zachte bodem en kunnen ook onder een laag zand zitten. Als je met je blote voeten de scherpe schelp raakt, kan je snijwonden krijgen.

Zo zwem je veilig in het Veerse Meer 

  • Kruiskwallen zitten tussen wieren of andere waterplanten in brak of zout water met weinig stroming. Blijf daarom uit de buurt van waterplanten en wieren als je gaat zwemmen. 
  • Trek waterschoenen aan als je een duik neemt. Zo voorkom je dat je per ongeluk met je blote voeten op een oester trapt. 
  • Spring en duik niet van aanlegsteigers of van de wal in het water.

Kijk voor meer informatie op de website van de Provincie Zeeland: Kruiskwallen in het Veerse Meer | Provincie Zeeland