HOME  |  Zelf regelen  |  Bescherm uw identiteit!

Bescherm uw identiteit!

Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van criminaliteit in Nederland. In 5 jaar tijd is het aantal mensen dat met identiteitsfraude te maken krijgt verdubbeld. Meer dan 13 procent van de Nederlanders heeft in de afgelopen 5 jaar te maken gehad met identiteitsfraude, dat zijn bijna 500.000 gevallen per jaar!

Criminelen openen een bankrekening, huren een auto, doen bestellingen via internet of vragen een creditcard aan. Allemaal op naam van hun slachtoffer. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de waarde van uw fysieke en digitale identiteit. Uw identiteit is voor criminelen geld waard, bescherm daarom uw identiteitsgegevens zorgvuldig.

Hoe kunt u uw identiteit beschermen?

Het uitgangspunt van de aanpak van identiteitsfraude is preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen. De overheid speelt hierbij een belangrijke rol, maar u kunt ook zelf bijdragen aan de bescherming van uw identiteit. Identiteitsfraude plegen wordt moeilijker als mensen hun identiteit beter beschermen. Alleen overheden, banken, werkgevers, notarissen en casino’s hebben recht op een volledige kopie van uw identiteitsbewijs, andere instanties niet. Persoonlijke gegevens die gevoelig zijn voor identiteitsfraude kunnen in deze gevallen afgeschermd worden. De overheid helpt u op twee manieren bij het afschermen van gevoelige gegevens om identiteitsfraude te voorkomen: met de KopieID-app van de rijksoverheid of de bij de ANWB ID-covers.

Kopie ID-app

Identiteitsfraude plegen wordt moeilijker als burgers hun identiteit beter beschermen. Om mensen hierbij te helpen heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de KopieID-app gelanceerd, waarbij mensen met hun smartphone gemakkelijk een veilige kopie van hun identiteitsbewijs kunnen maken. Mensen worden er in de KopieID app op gewezen hun BSN door te strepen op de kopie en er kan een watermerk overheen gezet worden met datum en doel van de kopie. Fraudeurs gebruiken kopieën van documenten van onschuldige burgers om een andere identiteit aan te nemen. Deze kopieën gebruiken ze bijvoorbeeld bij het openen van bankrekeningen of bij het misleiden van andere mensen via Marktplaats. U kunt de app downloaden in de App Store, Play Store of Windows Phone Store.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude

www.veiliginternetten.nl

ID-covers

Bij de ANWB in Goes of via de website van de ANWB kunt u terecht voor ID-covers. Een ID-cover schermt de foto, het persoonsnummer (BSN) en het documentnummer van uw identiteitsbewijs af. Op een paspoort wordt daarnaast de strook met gegevens onderaan het document afgeschermd.

Er is ook een ID-cover beschikbaar die beschermt tevens tegen het ongewenst uitlezen van de chip in documenten.

Zoeken

Zo zorgt u ervoor dat persoonlijke gegevens niet worden gekopieerd en dus loopt u veel minder risico op misbruik van uw persoonsgegevens