Winnaars Jeugdlintjes Goes 2021

De winnaars van een Jeugdlintje in de gemeente Goes zijn vrijdagmiddag door kinderburgemeester Maaike de Wit en wethouder Joost de Goffau bekendgemaakt. Nora Blok, Lynn de Bruijn, Pam Buijsrogge, Handoyo Schuchmann, Veerle Bakker en Daphne Coomans kregen allemaal een Jeugdlintje uitgereikt voor hun bijzonders prestaties.

De Goese Jeugdlintjes worden elk jaar aan jonge inwoners uitgereikt die zich op een bijzondere wijze belangeloos hebben ingezet voor de Goese samenleving of dat nog steeds doen. 

Nora Blok (13 jaar)

Nora kreeg het Jeugdlintje vanwege haar enorme prestaties op gebied van acrobatics gymnastics, een relatief nieuwe wedstrijdsport in Nederland die een combinatie is van turnen, dans en acrobatiek. Bij deze sporttak draait het vooral om samenwerking tussen de sporters, de acts zijn vergelijkbaar met acrobatische shows uit het circus.

Nora is begonnen bij Forza Gymnastica in de Jong Talentengroep, van daaruit is ze doorgestroomd naar de wedstrijdgroepen acro en toestelturnen. Ze richtte zich vanaf 2017 volledig op acrobatics gymnastics en trainde vele keren per week, zowel bij Forza als later bij Flik-flak in Den Bosch. Met haar teamgenoten haalde Nora veel prijzen bij de C-junioren, bij het Nederlands Kampioenschap en internationaal zoals in 2018 in Bulgarije en dit jaar in Italië.

Lynn de Bruijn (13 jaar) en Pam Buijsrogge (14 jaar)

Lynn en Pam startten dit jaar met de actie Koken voor Kika. Na schooltijd bakken en koken ze allerlei producten die ze verkopen, de opbrengst is voor Kika (stichting Kinderen Kankervrij). Daarnaast hebben ze ook met een schortenactie geld verdiend. Lynn en Pam hebben een eigen facebookpagina Koken voor Kika en een klantenbestand opgebouwd.

Het is niet alleen het bakken en koken waar ze tijd in stoppen, ze moeten boodschappen doen, sponsoren zoeken en bekendheid geven aan hun actie en dit alles ná schooltijd.

Handoyo Schuchmann (21 jaar)

Handoyo is sinds jonge leeftijd actief lid van de Reddingsbrigade Goes. Hij is op vrijwillige basis trainer en evenementenbewaker en zet zich vaak en veel in zonder dat daar enige vergoeding tegenover staat. Hij is leergierig, geïnteresseerd, sociaal, organisatorisch sterk en zeer behulpzaam.

Dat laatste kwam deze zomer naar voren bij de watersnoodramp in Limburg. De Reddingsbrigade Goes werd opgeroepen hulp te verlenen in Limburg, de oproep kwam ’s morgens en ’s middags werd al uitgerukt met de tweede ploeg van de rampeneenheid van de Goese Reddingsbrigade. Een van de ploegleden was Handoyo. Hij was nog aan het werk toen hij de oproep kreeg maar wist op tijd zijn spullen bijeen te krijgen en paraat te staan. In Limburg werd Handoyo ingezet om mensen in het risicogebied en in het ondergelopen gebied te waarschuwen. Dit deed hij op indrukwekkende wijze.

Veerle Bakker (20 jaar) en Daphne Coomans (21 jaar)

Veerle en Daphne zetten zich sinds jonge leeftijd in voor de scouting. Veerle geeft leiding aan de bevers van scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha. Zij doet dit op een fantastische manier aan de allerkleinste leden van 4 tot 6 jaar. Dit is al een grote verantwoordelijkheid, maar daarnaast helpt ze ook de andere leiders van de bevers om beter leiding te geven. Ze is al sinds jonge leeftijd elke zaterdag bezig om kinderen een leuke tijd te laten beleven. De veiligheid van de kinderen is voor Veerle heel belangrijk en hierin stuurt ze ook de leiding, wat erg knap is voor een jongere van haar leeftijd.

Hetzelfde geldt voor Daphne. Zij helpt elke zaterdagochtend bij de welpen van scouting Hertog van Beijeren-Gosaha in Goes en op zaterdagmiddag bij de scouts van de Delta. Buitenom de zaterdag is Daphne meerdere uren per week bezig om dingen te regelen voor de volgende bijeenkomst van de scouting of voor uitjes. Daphne is ook een leidster waar kinderen zich veilig bij voelen, de kinderen staan bij haar altijd op de eerste plaats.

Jeugdlintjes

Ouders, grootouders, ooms & tantes, buren, vrienden of juffen en meesters konden het lintje voor hun helden aanvragen in de categorieën 8 tot en met 12 jaar (basisschool) en 13 tot en met 23 jaar (middelbaar onderwijs en ouder) op basis van bijvoorbeeld de volgende verdiensten voor de Goese gemeenschap:  

  • het geruime tijd helpen van ouderen, gehandicapten of zieken;
  • het organiseren van activiteiten in een wijk of buurthuis;
  • het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen als pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld;
  • het verrichten van een bijzondere prestatie of een heldendaad;
  • het verrichten van vrijwilligerswerk bij een culturele, kerkelijke of sportvereniging;
  • het verrichten van een daad waardoor ongelukken met mensen of dieren zijn voorkomen of beperkt zijn gebleven.

Mogelijke kandidaten moeten in principe in de gemeente Goes wonen en hun verdiensten dienen te hebben plaatsgevonden in het jaar voor uitreiking. Alle aanvragen zijn beoordeeld door een jury met daarin de wethouder Jeugd, een vertegenwoordiging van de Jongerenraad en het Kindercollege. De Goese Jeugdlintjes worden elk jaar uitgereikt op de vrijdagmiddag voor de Internationale Dag van het Kind die jaarlijks op 20 november plaatsvindt.