Water uit toilet en gootsteen?

Tijdens regenbuien kan er water borrelen en spuiten uit de toilet, gootsteen of andere afvoeren. Dit gebeurt vaak als de ontluchting van het rioolsysteem in huis niet goed werkt.

Lucht in de leidingen

Volgens de bouwvoorschriften van 2012 moet het riool in huis goed geventileerd zijn om problemen te voorkomen. Bij veel regen kan het riool snel vollopen. Daardoor komt lucht vast te zitten in de leidingen. Als de ontluchting goed is, zal de lucht via een buis naar buiten ontsnappen. Als dit niet zo is, kan de lucht via de toilet, gootsteen of douche naar buiten komen. Dat veroorzaakt het borrelen. Soms komt de lucht zo krachtig naar buiten dat het water uit de toilet spuit. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld een verstopping is in de leidingen of als het riool onder het huis is verzakt.

Wat kunt u doen? 

Als u dit bij u thuis ervaart, kunt u een installatiebedrijf laten kijken naar de ontluchting van uw riool. Ze kunnen het repareren als dat nodig is. Een andere oplossing is om regenwater apart te houden van uw huisriool. Hierdoor voorkomt u dat er te veel water in uw riool komt tijdens regenbuien.

Gratis ontlastputje

Om wateroverlast thuis te voorkomen, kunt u zelf een 'ontlastputje' installeren. De ontlastput plaatst u onderaan de regenpijpen aan de voorkant en achterkant van het huis. Het zorgt ervoor dat als het riool verstopt raakt, het regenwater niet in huis terechtkomt. Het water kan dan vrij wegstromen over de grond. Een ontlastputje kunt u gratis krijgen bij de gemeente Goes. U krijgt dan ook een toelichting voor de montage. U haalt ze bij de afdeling Openbare Ruimte aan de Troelstralaan 1, 4463 BS Goes. 

Let op! 

Vroeger werd aanbevolen om de regenpijpen door te zagen, zodat het regenwater over de straat kon weglopen naar het riool. Maar veel oudere huizen laten de lucht uit het riool via de regenpijpen ontsnappen. Als u de regenpijpen doorzaagt en dicht, blokkeert u de luchtuitlaat en zoekt de lucht een andere weg. Om zowel de lucht te laten ontsnappen als het regenwater af te voeren als het riool vol is, is het slim om een gat of een filter op de hoogte van de grond in de regenpijp te maken.