Waarom AFAC?

De gemeente wil de openbare ruimte schoon, veilig en leefbaar houden. Het stationsgebied geven we daarbij extra aandacht.

Opruimacties

Weesfietsen en fietswrakken nemen veel plaats in. Ook houden ze stallingsplaatsen onnodig bezet. Daarom houdt de gemeente regelmatig opruimacties. Ook fout geparkeerde fietsen en fietsen die voor een onveilige situatie zorgen, halen we weg.  

  • Weesfietsen:  een fiets die lange tijd ongebruikt (meer dan 4 weken onafgebroken) in de openbare ruimte staat, waarvan de eigenaar niet komt opdagen.
  • Fietswrakken: fietsen die verwaarloosd zijn en rij-technisch slecht onderhouden zijn. Ook fietsen met een kapot voor- of achterwiel, met lege banden of zonder zadel zien wij als wrak.
  • Fout gestalde fietsen: fietsen die buiten de daarvoor bedoelde plaatsen zijn geparkeerd of die voor overlast of een onveilige situatie zorgen.

Meld een fiets

Ziet u een fiets staan op een ongewone plaats, bijvoorbeeld in een park of in een sloot? Of staat een fiets voor langere tijd onbeheerd bij u in de buurt? Meld dit dan bij de gemeente. Dit kan via meldeenfiets@goes.nl. Wij zorgen er dan voor dat de fiets wordt opgehaald.

Fietsdiefstal en aangifte

Medewerkers van de AFAC controleren de fietsen die binnenkomen, op fietsdiefstal. Fietsen kunnen alleen terugbezorgd worden aan de (rechtmatige) eigenaar, als deze de diefstal eerst heeft gemeld. Dit heet aangifte doen. Doe daarom bij diefstal van uw fiets altijd aangifte! Dit kan via internet: https://www.politie.nl. Of ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Zorg dat u weet welke kenmerken uw fiets heeft, zoals framenummer, merk, kleur, enzovoort. Deze kenmerken zijn heel belangrijk voor de aangifte en opsporing. Hoe meer mensen aangifte doen, hoe meer fietsen bij de rechtmatige eigenaar terugbezorgd kunnen worden. Zie ook fietspaspoort.

Herken een gestolen fiets

Stel u koopt een tweedehands fiets van een particulier, of bijvoorbeeld via Marktplaats. Hoe weet u dan of deze fiets gestolen is of niet? Let bij de aankoop op verschillende aanwijzingen. Meer daarover leest u op de website van de Fietsersbond. Zie ook www.fdr.rdw.nl. Hier kun je checken of een fiets als gestolen geregistreerd staat.

Door dit goed na te gaan, voorkomt u problemen. Als u met een gestolen fiets betrapt wordt, kunt u een flinke boete krijgen voor heling. Bovendien krijgt u een strafblad én de fiets wordt in beslag genomen. Voorkom dus dat dit gebeurt!