Volmacht

Algemeen

U kunt een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen. Dit heet stemmen per volmacht. Op deze pagina leest u hoe u dit kunt doen.

Hoe werkt het?

Een schriftelijke volmacht kunt u bijvoorbeeld gebruiken als:

  • u op de dag dat u kan stemmen, niet in de gemeente bent. Bijvoorbeeld omdat
  • u op vakantie bent of omdat u vanwege uw werk in het buitenland zit;
  • u geen kopie van uw identiteitsbewijs mee kunt geven. Bijvoorbeeld omdat uw identiteitsbewijs langer dan 5 jaar verlopen is en u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs kunt aanvragen.
  • De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet: kiesgerechtigd zijn en uw stem tegelijk met de eigen stem uitbrengen.

Iemand machtigen met een machtigingsformulier werkt zo:

U en de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) vullen het formulier in. Eerst degene die voor u gaat stemmen, daarna uzelf. Zo weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt. U levert het formulier in bij de receptie in het stadskantoor, stuur het dan op per post of mail het naar: verkiezingen@goes.nl
De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee deze voor u kan stemmen.

Als de gemeente het volmachtbewijs heeft goedgekeurd, kan het volmachtbewijs niet meer worden ingetrokken. De gemachtigde neemt het schriftelijke volmachtbewijs mee naar het stembureau. U hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te geven. De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met de eigen stem uitbrengen.