Voetbalkooi bij speeltuin 't Puttertje

Aan de Fransen van de Putterstraat in Goes-Oost ligt een speelplek met een voetbalkooi. De gemeente Goes gaat deze voetbalkooi na de zomer weghalen. Dit doen we omdat er bij het voetballen in de kooi, te hard geluid is dan volgens de wet mag. Verschillende buurtbewoners hebben hier last van. We gaan met buurtbewoners een plan maken voor een nieuwe invulling. Zodat iedereen er fijn en veilig kan wonen en spelen.

De voetbalkooi

Als gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen kunnen bewegen en spelen in de wijk. De voetbalkooi is voor de kinderen een belangrijk onderdeel van de speelplek, waar ze graag samen buiten spelen. Maar verschillende buurtbewoners ervaren geluidsoverlast als er in de kooi wordt gevoetbald. We kregen daar verschillende klachten over. Ook kregen we verzoeken om als gemeente op te treden tegen de geluidsoverlast. Dat noemen we een handhavingsverzoek.  

Geluidsmetingen  

De gemeente liet twee geluidsmetingen doen. Die laten allebei zien dat de voetbalkooi niet aan de eisen van het geluid voldoet. Er is te hard geluid als ballen tegen de voetbalkooi aan komen. Dat mag niet volgens de wet. We zochten naar manieren om de voetbalkooi aan te passen. Zodat hij wél aan de eisen van het geluid voldoet. Bijvoorbeeld door netten of speciaal geluidsarm materiaal. Met die aanpassingen zou er minder geluid zijn en zou de overlast minder worden. Maar jammer genoeg zou de voetbalkooi dan nog steeds niet aan de eisen van het geluid voldoen. 

Fijn en veilig wonen en spelen

We besluiten om de voetbalkooi weg te halen. Omdat we de geluidsoverlast willen stoppen. En omdat de kooi (ook met aanpassingen) niet aan de eisen van het geluid voldoet. We kregen van buurtbewoners veel vragen en hoorden veel zorgen. Dat begrijpen we. Als gemeente willen we rekening houden met alle inwoners. We vinden het belangrijk dat iedereen fijn en veilig kan wonen en leven. En dat er plekken zijn waar jong en oud samen komen, om te bewegen of te spelen, zonder overlast. 

Voetbalkooi gaat weg in de week van 1 september

Eerder zeiden we dat we de voetbalkooi voor de zomer zouden weghalen. We begrijpen dat dat een slecht moment is, met de start van de zomer(vakantie). Daarom laten we de voetbalkooi iets langer staan. We halen hem weg in de week van 1 september 2024. De andere speeltoestellen op het veldje ernaast blijven staan, ook na het weghalen van de voetbalkooi. 

Nieuwe invulling

Samen met de buurtbewoners gaan we een plan maken voor een nieuwe invulling van het deel van de speelplek. We willen graag weten welke ideeën, wensen en zorgen er zijn. Zodat we een oplossing vinden waarbij iedereen fijn en veilig kan wonen en leven.