Versoepelingen coronamaatregelen

Het nieuwe kabinet heeft tijdens de persconferentie van dinsdag 25 januari nieuwe versoepelingen bekendgemaakt.

Hieronder leest u om welke het gaat. Ze gelden per woensdag 26 januari.

Nieuwe versoepelingen

Cultuur en horeca

De cultuursector en de horeca zijn tot 22:00 uur open. Reserveren, het dragen van een mondkapje, een vaste zitplaats en het laten zien van een coronatoegangsbewijs is voor mensen vanaf dertien jaar verplicht. De nachthoreca blijft nog gesloten.

Sporten

De competities van amateursporten starten weer op. Bij zowel amateur als professionele wedstrijden mag publiek aanwezig zijn. Er geldt wel een maximum aantal bezoekers, net als het laten zien van een coronatoegangsbewijs en anderhalve meter afstand houden. Alleen bij amateurwedstrijden van buitensport hoeven mensen geen coronatoegangsbewijs te laten zien.

Doorstroomlocaties

Doorstroomlocaties, zoals musea, dierenparken en pretparken zijn geopend. Hier geldt het maximum van één persoon per vijf vierkante meter.

Evenementen

Evenementen zijn binnen en buiten toegestaan. Een coronatoegangsbewijs laten zien, is verplicht. Voor binnen geldt wel een maximum aantal van 1250 bezoekers. Zitplaatsen zijn zowel binnen als buiten verplicht. En mensen moeten ook anderhalve meter afstand houden.

Winkels

Essentiële en niet-essentiële winkels zijn tot 22:00 uur open.

Quarantaine

De quarantaineregels zijn aangepast. Iemand hoeft niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon als hij of zij geen klachten heeft en:

 • een kind of leerling is die naar de buitenschoolse opvang, de basisschool of middelbare school gaat;
 • Mbo- of Ho-student onder de achttien jaar is;
 • in overleg met zijn of haar werkgever heeft afgestemd dat hij of zij een werknemer in een belangrijk bedrijfsproces bent en aan de voorwaarden voldoet;
 • langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad of
 • korter dan acht weken positief is getest op corona.

Welke maatregelen blijven gelden?

Basisregels voor iedereen

 • Was vaak en goed uw handen;
 • Houd anderhalve meter afstand van andere mensen;
 • Blijf thuis bij klachten. Doe een zelftest of test direct bij de GGD;
 • Zorg voor voldoende frisse lucht;
 • Draag mondkapjes op drukke plekken, ook buiten;
 • Ontvang thuis maximaal vier personen van dertien jaar of ouder. Ga per dag bij één huishouden op bezoek. Buiten is het advies om met niet meer dan vier mensen van dertien of ouder samen te zijn;
 • Doe voorafgaand aan bezoek een zelftest;
 • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de twaalf jaar.

Thuiswerken

 • Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het niet anders kan.

Onderwijs

 • Scholen zorgen voor looproutes in de gang, spreiden pauzes en proberen contacten tussen verschillende schoolklassen te vermijden. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school;
 • Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs dragen mondkapjes in de gang. Dat geldt ook voor de docenten. Zij moeten zich twee keer per week thuis zelf testen;
 • Op het Mbo, Hbo en universitair onderwijs is het dragen van mondkapjes buiten de collegezalen verplicht. En er geldt een maximale groepsgrootte van 75 mensen. Ook blijft het dringende advies om zelftesten te gebruiken. Deze zijn voor studenten en docenten kosteloos aan te vragen via www.zelftestonderwijs.nl of op te halen bij de onderwijsinstelling. Looproutes en ventilatie blijven ook belangrijke aandachtspunten.

Sporten

Voor personen van achttien jaar of ouder is het tonen van een coronatoegangsbewijs bij binnensport verplicht. Dit geldt ook voor mensen die na buitensport gebruikmaken van faciliteiten, zoals kleedkamers en de kantine. Vrijwilligers die aanwezig zijn in functie hoeven dat niet.

Reizen

Er geldt een reisadvies per land. Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Testen en vaccineren

Kijk voor informatie over testen op het coronavirus en/of vaccineren op onderstaande pagina's:

Testen op het coronavirus
Vaccineren

Financiële steun

Er is financiële steun voor bedrijven die geraakt zijn door de nieuwe coronamaatregelen. Zoals bijvoorbeeld de horeca en de detailhandel. 

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en www.zeelandveilig.nl/coronavirus