Veel gestelde vragen AFAC

Hieronder vindt u het antwoord op een aantal veel gestelde vragen over de AFAC Goes en over het verwijderen en bewaren van fietsen.

Veel gestelde vragen over AFAC

AFAC is een centraal verzamelpunt voor fietsen. Hier worden alle fietsen naar toe gebracht, die door de gemeente en de politie verwijderd of gevonden zijn. 

De gemeentelijke toezichthouders bepalen dit.    
 

De fietsen worden weggehaald in opdracht van de gemeentelijke toezichthouders. Bij het weghalen is ook altijd een toezichthouder aanwezig.   
 

Weesfietsen, fietswrakken, hinderlijk of fout gestalde fietsen of gevonden fietsen. 

Kijk één dag na verwijdering op de website www.goes.nl/fietsen. Via de zoekmachine controleert u of uw fiets bij de AFAC staat. Heeft u uw fiets gevonden? Kom dan langs met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) én een passende fietssleutel. Heeft u geen passende fietssleutel meer? Neem dan een ander geldig bewijs van eigendom mee. Daarnaast betaalt u € 10. Dit zijn de kosten van de verwijdering. Let op: betaal contant! Pinbetalingen zijn niet mogelijk. 

Ga naar de pagina: https://goes.prod.bevelanden.hosted-temp.com/algemene-fiets-afhandel-centrale-afac Hier klikt u op de link naar de zoekmachine. Vervolgens voert u de kenmerken in van uw fiets. De zoekmachine checkt dan of uw fiets bij de AFAC staat of niet.     
 

AFAC Goes vindt u aan de Columbusweg 10, Goes, achter ZEBRA. De ingang is aan de linkerkant van het gebouw.

De openingstijden zijn: dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Nee,  u kunt alleen via de mail contact leggen. Het e-mailadres is: afac@incluzio.nl

Ja, dit kan naar afac@incluzio.nl      

De AFAC bewaart de fietsen 13 weken (wettelijke bewaartermijn). Dit geldt niet voor fietswrakken. Deze worden na twee weken vernietigd.   

Nee, een gestolen en teruggevonden fiets kunt u zonder kosten ophalen. Gestolen fietsen worden bij de AFAC in een afgesloten ruimte bewaard. De AFAC benadert de eigenaar van de gestolen fiets of de verzekeringsmaatschappij.   

Als uw fiets is verwijderd, betaalt u bij het afhalen €10. U kunt dit bedrag alleen met contant geld betalen, pinbetalingen zijn niet mogelijk. Als de politie uw gestolen fiets heeft teruggevonden, hoeft u niet te betalen.  

Nee, dat kan niet. U moet uw fiets zelf ophalen.

Misschien is uw fiets gestolen. Of uw fiets is nog niet geregistreerd bij de AFAC na binnenkomst. De AFAC probeert alle binnengekomen fietsen op dezelfde dag te registreren. Check daarom regelmatig de zoekmachine van de AFAC. Vindt u uw fiets ook na 24 uur niet terug met de zoekmachine? Dan kunt u het beste aangifte bij de politie doen.   
 

Nee, de AFAC verkoopt geen fietsen.

Als u een fiets koopt, is het verstandig te controleren of deze gestolen is. Dat kan bij het fietsdiefstalregister, op https://fdr.rdw.nl. Een paar tips: 

  • Koop geen fiets zonder passende sleutel. Staat het slot open en zit er geen sleutel bij? Dan is de fiets waarschijnlijk gestolen. 
  • Koop nooit een fiets waarvan het framenummer is verwijderd; deze fiets is vrijwel zeker gestolen.
  • Zorg dat u weet welke kenmerken uw fiets heeft. Zo doet u bij diefstal makkelijk aangifte. Handig is om deze kenmerken op schrift te hebben. Zie ook fietspaspoort.