Tweede paspoort

Algemeen

Reist u veel naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of hebt u tijdelijk geen paspoort in verband met een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. Een tweede paspoort vraagt u gedeeltelijk online en gedeeltelijk persoonlijk aan in het Stadskantoor of helemaal persoonlijk in het Stadskantoor. Een week later kunt u uw nieuwe paspoort ophalen. Dit kan zonder afspraak.

Bij het online aanvragen is een korte balieafspraak nog noodzakelijk. Volg hiervoor de instructies uit de bevestigingsmail.

Wat u moet weten

  • U moet kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld met uw huidige paspoort met stempels en visa. Het kan zijn dat de gemeente u vraagt om extra bewijzen, bijvoorbeeld een digitale boeking bij een reisorganisatie.
  • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • Voor een eenmalig bezoek aan het buitenland kunt u geen tweede paspoort krijgen. Wel kunt u hiervoor bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een noodpaspoort aanvragen.

Snel nodig

Hebt u uw tweede paspoort nog sneller nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 15.00 uur. Uw paspoort kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? U kunt de vermissing van uw tweede paspoort online doorgeven. Doe dit zo snel mogelijk om misbruik te voorkomen.

Visum

Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig hebt? De Rijksoverheid geeft meer informatie over visa. Een visum kunt u aanvragen op de website visum.nl.

Meenemen

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als deze zijn verlopen
  • Documenten om aan te tonen dat u het tweede paspoort nodig hebt in verband met uw beroep. Dat kan bijvoorbeeld met een schriftelijk verzoek van uw werkgever 
  • Een pasfoto. Let op de eisen
  • Betaling per pin

Balieafspraak

Voor het aanvragen van een 2e paspoort heeft u een afspraak nodig voor de Publieksbalie.

Start maken afspraken

Kosten 2023

Kosten 2024 2e paspoort
Tweede paspoort2 jaar geldig€83,85
Tweede paspoort met spoedtoeslag €140,95