Tegelwippen 2024

Algemeen

Vervang je tegels uit de tuin door bloemen, planten of bomen? Goed bezig! Je kan de tegels in de week van 17 juni tot en met 21 juni 2024 gratis laten ophalen door de tegeltaxi van de gemeente Goes. Ook in oktober rijdt de tegeltaxi in de week van 7 tot en met 11 oktober. Vergeet ook niet om je gewipte tegels door te geven via de website NK Tegelwippen

Tegeltaxi

Heb je een geveltuintje gemaakt of tegels in je tuin vervangen voor groen? Dan kan jij de gewipte tegels die over zijn gratis meegeven met de tegeltaxi van de gemeente Goes. De tegeltaxi rijdt in de week van 17 juni tot en met 21 juni 2024. De route bepalen we op basis van de aanmeldingen.

Spelregels 

  • Maak een voor en na foto van het stuk waar je tegels wipt. Dit heb je nodig om de tegeltaxi aan te vragen. 
  • Je kan de tegeltaxi aanvragen vanaf 1 vierkante meter aan tegels (dit zijn ongeveer 11 stoeptegels van 30cm x 30cm). 
  • Je mag alleen hele of halve tegels, straatstenen of klinkers aanbieden, geen stoepranden, zand, tuinafval of ander huishoudelijk afval.

Tegeltaxi aanvragen

Via de onderstaande knop kan je jouw gewipte tegels doorgeven. Let op! je kan de tegeltaxi aanvragen tot en met vrijdag 7 juni Je ontvangt een week voorafgaand een bericht wanneer de tegeltaxi precies bij je langskomt.

Start aanvraag

Gratis plantjes

Maak je gebruik van de tegeltaxi? Dan krijg jij van ons gratis vaste plantjes om je tuin gelijk weer met groen op te vullen. Voor elke vierkante meter tegels die je aan de tegeltaxi meegeeft, krijg je één plantje. Let op: voor deze actie geldt een maximum van 12 plantjes per adres. 

Je haalt de plantjes zelf op bij het Bespaarhuis aan de Lijnbaan 14 in Goes. Dit kan op twee momenten:

  • Dinsdag 18 juni tussen 15:00 en 20:00 uur. 
  • Dinsdag 25 juni tussen 15:00 en 20:00 uur. 

Belangrijk: neem je bevestigingsmail van de tegeltaxi mee. Dit is je afhaalbewijs voor de plantjes. 

NK Tegelwippen

De gemeente Goes heeft zich aangesloten bij het initiatief NK Tegelwippen. Dit is een landelijke actie waarbij we samen met inwoners proberen om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Bijvoorbeeld bloemen, planten en bomen. Op deze manier vergroenen we de stad en zorgen we voor een gezondere leefomgeving. De campagne loopt van 23 maart tot en met 31 oktober.

Tegels melden

Meld gewipte tegels op www.nk-tegelwippen.nl. Zo help je Goes groener te maken! Op de website staan ook handige tips en weetjes. 

Klimaatverandering

Het klimaat verandert, daar kunnen we niet omheen. We hebben steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. We kunnen ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Door meer gras, planten, bloemperken en geveltuinen neemt de grond het regenwater beter op. Meer groen in je tuin helpt ook de luchtkwaliteit te verbeteren en zorgt het voor verkoeling op warme dagen. Bovendien trekt het meer vogels en insecten aan.

Zeeland Verandert Mee

In Zeeland werken we samen aan een klimaatbestendige toekomst onder de noemer Zeeland Verandert Mee. Dit hebben we vastgelegd in de Klimaat Adaptatie Strategie Zeeland. Vergroening van tuinen en de openbare ruimte is onderdeel van de strategie. Zo maken we Zeeland klaar voor de toekomst.

Meer informatie over het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen is te vinden op www.zeelandverandertmee.nl.