Starterslening

Het is op dit moment niet mogelijk om een starterslening aan te vragen.

Voor starters op de woningmarkt is het vaak moeilijk om de financiering rond te krijgen voor aankoop van een woning. In dat geval kunt u een starterslening afsluiten. Deze lening is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen de maximale hypotheek die u kunt krijgen en de koopprijs van de woning.

Met een starterslening kunt u dus extra geld lenen om de aankoop van een bestaande koopwoning of nieuwbouwwoning te financieren. De hoogte van de starterslening is maximaal €40.000 en is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij. De starterslening wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Goes en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Kijk voor meer informatie op www.svn.nl en kies Goes.

Voorwaarden starterslening

Voor een starterslening gelden de volgende basisvoorwaarden:

  • U bent minimaal 18 jaar op moment van aanvragen (geen leeftijdsgrens);
  • U koopt voor de eerste keer een eigen woning;
  • U gaat zelf in de woning wonen waarvoor de starterslening wordt verstrekt;
  • Zijn er meerdere aanstaande eigenaren? Dan wordt de lening alleen toegekend als beiden voldoen aan de voorwaarden;
  • De regeling geldt voor de aankoop van bestaande koopwoningen en nieuwbouwwoningen in de gemeente Goes. De aankoopkosten daarvan, inclusief verbeterkosten, mogen niet hoger zijn dan € 344.250 (85% grens Nationale Hypotheekgarantie, prijspeil 2023).

Starterslening aanvragen?

Voor startersleningen heeft de gemeente een budget beschikbaar. Soms krijgt de gemeente veel aanvragen in korte tijd. Dan kan het voorkomen dat dit budget (tijdelijk) niet toereikend is voor het toekennen van uw lening. Informeer daarom eerst via onderstaande contactgegevens of u een aanvraag kunt doen.

Om een starterslening aan te vragen vult u het gemeentelijk online aanvraagformulier in. Op het moment is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en geeft binnen acht weken een inhoudelijk akkoord (of niet). Als de gemeente inhoudelijk akkoord gaat, ontvangt u van de gemeente een toewijzingsbrief. Daarin vindt u de verdere procedure voor de aanvraag van een starterslening.

Door de grote hoeveelheid aanvragen voor startersleningen is er op dit moment geen budget meer beschikbaar om nieuwe leningen te verstrekken. Om deze reden kunnen er ook geen nieuwe aanvragen meer worden ingediend. Zodra hier verandering in komt leest u het op deze website.

SVn beoordeelt uw aanvraag op basis van een krediettoets, inclusief een BKR-toets. Vervolgens ontvangt u een offerte. De totale beoordelingsprocedure duurt naar verwachting maximaal 8 weken. Bekijk hier de uitleg van SVn over de aanvraag van een starterslening: Zo vraag je de Starterslening aan - YouTube

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de starterslening of heeft u vragen? Neem contact op met de afdeling Omgeving en Economie van de gemeente Goes. Via het klantcontactcentrum kunt u ook de Verordening Starterslening Gemeente Goes opvragen.

Meer informatie over kopen en huren vindt u op www.startenopdewoningmarkt.nl. 

Isaura lukte het ook!

Met een starterslening lukte het Isaura om een appartement in Goes te kopen. Via haar aankoopmakelaar hoorde zij van de starterslening. Zonder deze lening was het haar niet gelukt om 'ertussen' te komen op de woningmarkt. Lees hier haar verhaal: 

“Ik heb me lang georiënteerd op een woning en ben gericht gaan zoeken naar iets voor mezelf toen mijn relatie overging”, vertelt Isaura. “In die zoektocht van een jaar nam ik de laatste maanden een aankoopmakelaar in de arm, omdat ik merkte dat ik zelf overal naast greep. Het kwam vaak niet eens tot een bezichtiging. Afspraken werden afgezegd, omdat een woning al verkocht was. De frustratie liep zo hoog op dat ik iemand wilde die me hielp. Een aankoopmakelaar kost wel wat, maar het levert uiteindelijk ook wat op.”

Liever een starter

Voor het appartement dat Isaura uiteindelijk kocht, waren al meerdere bezichtigingen geweest en ook al biedingen gedaan. Isaura: “Ik moest in sneltreinvaart bedenken wat ik wilde en wat ik zou bieden. Ik bood de vraagprijs. Een investeerder wilde het appartement kopen voor meer geld. Met mijn tweede bod iets over de vraagprijs gunden de verkopers het toch aan mij, omdat ze liever een starter wilden helpen. Een fantastisch gebaar, waar ik enorm dankbaar voor ben.”

Beetje hulp

“Via mijn aankoopmakelaar wist ik van de Starterslening”, vervolgt Isaura. “Een financieel adviseur vroeg ik me te helpen, want ik vond het soms best ingewikkeld wat ik precies moest aanleveren. Hij onderhield ook het contact met SVn (die de lening verstrekt en beheert namens gemeenten, red.). Ik ben blij dat Goes deelneemt aan de Starterslening, want zonder de lening was het echt niet gelukt om dit appartement te kopen.”

Spaargeld

Voor de bijkomende kosten die je zelf moet financieren wanneer je een woning koopt, had Isaura flink gespaard. “Ik heb lang bij mijn ouders gewoond en daar dus de tijd voor gehad. Voor zowel de bijkomende kosten als de inrichting van de woning had ik voldoende spaargeld. Daarnaast heb ik geluk met een handige vader en vrienden en familie die wilden helpen met klussen. We hebben wat in de indeling van het appartement veranderd, een kozijn vervangen en de badkamer gestript. Ik heb alleen het stucwerk van de wanden maar hoeven uitbesteden.”