Schoon tankstation

Goes wil een tankstation op Bedrijvenpark Deltaweg waar alleen schone brandstoffen te krijgen zijn. Zoals groene waterstof en snellaadpalen met duurzaam opgewekte elektriciteit. Waterstof wordt samen met elektriciteit gezien als dé vervanger van fossiele brandstoffen.

Onderzoek

Uit een eerste onderzoek onder marktpartijen blijkt dat een schoon tankstation op Bedrijvenpark Deltaweg kansrijk is. Vooral als het mogelijk is om ook brandstof aan te bieden met een hele lage CO2uitstoot naast de zero emissie brandstoffen waterstof en duurzame elektriciteit. Voorbeelden hiervan zijn biodiesel en bio-CNG groengas. Het college vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met verder onderzoek en het beginnen van een aanbestedingsprocedure.

In september kan al duidelijk zijn of er voorstellen van ondernemers zijn, die passen bij de voorwaarden die de gemeente stelt. Na gunning, voorbereiding en een bouwperiode kan het schone tankstation in Goes in 2026 geopend worden. De gemeente heeft kavel 13 aan de Carbonweg aan de noordkant van Bedrijvenpark Deltaweg op het oog als vestigingslocatie.

Duurzame doelen

Schone mobiliteit is één van de thema’s waarop de gemeente inzet om haar duurzame doelen te halen. Om het rijden op schone brandstoffen mogelijk te maken en zo de CO2uitstoot van vervoersmiddelen drastisch te beperken, zijn er schone alternatieven nodig. Door de komst van een schoon tankstation te stimuleren, draagt Goes bij aan een snellere overgang van het rijden op fossiele brandstoffen naar schoon vervoer. Goes wil het succes van het schone tankstation op Bedrijvenpark Deltaweg stimuleren. Bijvoorbeeld door te helpen bij het enthousiasmeren van bedrijven voor overstap naar schone brandstoffen of eventueel afnemen van brandstof.

Op dit moment zijn er ongeveer tien waterstof tankstations in Nederland. Geplande waterstof tankstations in de regio zijn Terneuzen, Roosendaal en Oude Tonge.

Vragen?

Voor vragen kunt u terecht bij Victor de Vries via v.de.vries@goes.nl