Samen op weg naar een aardgasvrije gemeente
Als gemeente willen we Goese woningeigenaren stimuleren en ondersteunen om hun huizen te isoleren én over te stappen op duurzame energie. Hiermee spelen we in op het Landelijk Klimaatakkoord. Hierin staat dat Nederland vóór 2050 van het aardgas af moet.
Over 25 jaar moeten we voor verwarming, warm water en koken duurzame warmtebronnen gebruiken. Denk aan zonne- en windenergie en waterstof. De overstap van aardgas op duurzame warmtebronnen heet warmtetransitie.
Goes start Project Warmtetransitie
Gemeente Goes maakt nu plannen om deze overstap samen met de woningeigenaren waar te maken. Daarom zijn we van start gegaan met het ‘Project Warmtetransitie’. Het doel van warmtetransitie is om de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te houden. Het gebruik van duurzamere energie zorgt ervoor dat er veel minder CO₂ in de lucht komt.
Eerst isoleren, dan aardgasvrij maken
Er zijn natuurlijk al Goese woningeigenaren die geen aardgas meer gebruiken en/of hebben hun woning al goed geïsoleerd. Maar heb je deze stappen nog niet gezet, dan willen wij je hierbij helpen. We beseffen dat isoleren en de overstap naar groene energie veel geld kost. Dus niet iedereen kan dit zomaar doen. Het is wel zo dat isoleren en je huis aardgasvrij maken uiteindelijk ook geld oplevert.
Isoleren is de eerste logische stap naar een aardgasvrij huis. In een goed geïsoleerd huis verbruik je veel minder energie, ook als je nog wel aardgas gebruikt.
Bespaarhuis en energiecoach
In ons Bespaarhuis aan de Lijnbaan geven we advies op maat. We komen ook aan huis om tips te geven en kleine aanpassingen te doen. Hiervoor kun je een afspraak maken met een energiecoach. Dit kost niets en de coach kan je al een eindje op weg helpen.
Subsidies
Er zijn ook verschillende subsidies beschikbaar. Via www.duurzaambouwloket.nl krijg je gratis, onafhankelijk en vrijblijvend energieadvies en informatie over subsidies en regelingen.
Plannen per wijk en dorp
We maken nu voor elke wijk en ieder dorp een zogenaamd uitvoeringsplan. In Kloetinge zijn we al van start gegaan: Duurzaam Kloetinge gebruikt zijn Buurkracht (buurkracht-online.nl). In een uitvoeringsplan plan staat welke stappen we samen met woningeigenaren kunnen nemen om ervoor te zorgen dat alle woningen eerst goed zijn geïsoleerd en hoe de inwoners daarna de stap kunnen maken naar een aardgasvrij huis.
Wil jij je samen met buren inzetten om jouw huis en huizen in je wijk of dorp te verduurzamen? Laat het ons weten. Stuur een mail stadskantoor@goes.nl onder vermelding van ‘Samen woningen verduurzamen’.
Ook de gemeente zelf
De gemeente gaat natuurlijk ook de eigen gebouwen verduurzamen. Daar hebben we plannen voor gemaakt. 2050 lijkt ver weg, maar er moet ook veel gebeuren. Daarom is de weg naar aardgasvrije gebouwen en huizen opgedeeld in meerdere stappen.
Hoe kun jij je voorbereiden op aardgasvrij wonen
De eerste logische stap is dus isoleren. Je bespaart energie en vergroot het wooncomfort. Stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op aardgasvrij wonen:
- Isoleer vloeren, spouwmuur en het dak
- Stap over op elektrisch koken
- Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheid
- Vervang enkel glas of oud dubbelglas door HR++ dubbelglas
Alternatieve warmte oplossingen
Er zijn op dit moment drie goed toepasbare oplossingen om gebouwen zonder aardgas te verwarmen.
Volledig elektrisch
Met bijvoorbeeld een warmtepomp kan een woning volledig elektrisch verwarmd worden. Nieuwbouwwoningen in Goes worden al op deze manier verwarmd.
Warmtenet
Een warmtenet zorgt ervoor dat centraal geproduceerd warm water door buizen in de grond naar de woningen stroomt. In Goes kunnen we in de toekomst mogelijk op kleine schaal gebruikmaken van warmtenetten.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp bespaart veel CO2 en vraagt de minste aanpassingen in woningen, maar verbruikt nog wel aardgas. Dit is een goede oplossing voor oudere woningen en als tussenoplossing voor woningen die nog niet meteen over kunnen stappen naar aan aardgasvrij alternatief. In de toekomst kan aardgas vervangen worden door groen gas of waterstof. De beschikbaarheid van hernieuwbaar gas speelt een rol in de keuze voor de eindoplossing.
Daarnaast houden we de ontwikkelingen in de gaten. De komende jaren kan er nog veel veranderen in betaalbare en bruikbare energiebronnen of technieken.