Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Maak daarvoor een afspraak. Na ongeveer een week kunt u uw rijbewijs afhalen, dit kan zonder afspraak.

Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Aanvragen rijbewijs

Verlengde geldigheid in verband met coronamaatregelen. Zie de website van de Rijksoverheid.

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (alleen bij aanvraag eerste rijbewijs).
  • Het rijbewijs dat u al heeft. Ook als het is verlopen.
  • Een pasfoto. Let op de eisen aan een pasfoto. 
  • Een bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag.
  • Als u jonger bent dan 18 jaar bent: begeleiderspas

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 17 jaar kunnen hun rijbewijs halen. Maar tot hun 18e jaar moeten jongeren rijden onder begeleiding van een coach. Als ouder kunt u coach van uw kind worden. Een coach moet zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW). Dit regelt u via de RDW vóórdat de jongere het rijbewijs aanvraagt.

Medische keuring

Vraag uw gezondheidsverklaring op tijd aan. Het kan langer dan 4 maanden duren voordat u een beslissing van het CBR krijgt. Kijk op de website van het CBR voor het laatste nieuws.

U moet een gezondheidsverklaring invullen als:

  • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
  • u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen en bus.
  • U kunt uw rijbewijs alleen aanvragen als het CBR verklaart dat u rijgeschikt bent.

Hoe werkt het

Vul de gezondheidsverklaring van het CBR in. U kunt dit op de website van het CBR doen met uw DigiD. U kunt ook een papieren gezondheidsverklaring kopen bij het Stadskantoor, u moet hiervoor telefonisch contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Goes, 14-0113.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag, hier zijn extra kosten aan verbonden. Als u het rijbewijs voor 15.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Rijbewijs verloren of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Als inwoner van Goes geeft u de vermissing online door bij de RDW met DigiD. Het is ook mogelijk om hiervoor een afspraak te maken. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in. Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aan de balie aanvragen. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen.

Kosten 2022

Kosten rijbewijs 2022
Rijbewijs € 41,60
Rijbewijs met spoedaanvraag € 75,70
Gezondheidsverklaring € 41,50