Rijbewijs

Algemeen

Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding aanvragen? Dan heeft u de mogelijkheid om dit digitaal te doen via de RDW. Dit proces heet Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR).

Afhalen zonder afspraak

Uw rijbewijs ligt dan na twee werkdagen klaar in het Stadskantoor. Afhalen is mogelijk zonder afspraak van maandag tot en met donderdag van 08:30 uur tot 16:30 uur. En op vrijdag tussen 08:30 uur en 12:00 uur.

Heeft u geen mogelijkheid om uw rijbewijs digitaal aan te vragen? Lees dan verder bij het kopje ‘Aanvragen rijbewijs aan de Publieksbalie’.

Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR)

Heeft u de vragen die hier drie regels onderstaan met ‘ja’ beantwoord? Dan heeft u de mogelijkheid om uw rijbewijs digitaal in twee stappen aan te vragen. U volgt daarvoor het Stappenplan Digitaal Aanvragen Rijbewijs.

  • Bent u in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs?
  • Staat u ingeschreven in de gemeente Goes?
  • Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie-uitbreiding aanvragen?
  • Kunt u betalen met iDEAL?
  • Heeft u de DigiD-app met ID-check?
    (Mocht u de ID-check nog niet hebben, check dan dit filmpje hoe u die moet toevoegen)

Als u één of meerdere van deze vragen die bovenaan deze alinea staan met ‘nee’ heeft beantwoord, mag u uw rijbewijs aanvragen aan de publieksbalie van de gemeente Goes. Onder het kopje ‘Aanvragen rijbewijs aan de publieksbalie’ vindt u meer informatie hierover.

Heeft u alle vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan mag u uw rijbewijs digitaal bij de RWD in twee stappen aanvragen. Daarna haalt u het zonder afspraak af bij de receptie van het Stadskantoor.

Stappen

De stappen vindt u in het filmpje dat de RDW gemaakt heeft. Hieronder staan ze uitgeschreven.

Stap 1: U maakt uw pasfoto bij een RDW-erkende fotograaf of in een door de RDW erkende fotocabine.

Deze heeft u nodig om uw rijbewijs digitaal aan te vragen. Op de website van de RDW vindt u alle erkende locaties. U geeft hier aan dat u foto’s komt maken voor het digitaal aanvragen van uw rijbewijs en neemt uw huidige mee. U maakt de foto’s en zet op een speciale handtekeningtablet uw handtekening voor op het rijbewijs. De foto’s rekent u af bij de fotograaf of de pasfotocabine. Vervolgens worden deze samen met de handtekening via een beveiligde verbinding naar de RDW verstuurd. Vanuit hen krijgt u per mail bericht of u uw rijbewijs digitaal mag verlengen.

Stap 2: U maakt de aanvraag online af.

U gaat naar de webpagina van de RDW voor het digitaal aanvragen van uw rijbewijs. Daar logt u in met uw DigiD-app met ID-check en regelt u uw verlengingsaanvraag. U rekent de aanvraag af met iDEAL. Uw rijbewijs is na twee werkdagen klaar. U ontvangt dan een e-mail van de RDW en haalt uw rijbewijs vervolgens af bij de receptie van het Stadskantoor. Dit is mogelijk zonder afspraak.

Aanvragen rijbewijs aan de publieksbalie

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of heeft u niet alle vragen uit de vorige alinea met ‘ja’ beantwoord? Of vindt u het gewoon prettiger om het rijbewijs bij de publieksbalie aan te vragen? Maak dan een afspraak.

Start afspraak maken

Als u naar de balie komt voor uw afspraak neemt u een identiteitsbewijs of uw huidige rijbewijs mee (ook als dat verlopen is). Voor de aanvraag van een rijbewijs heeft u een pasfoto nodig die voldoet aan de eisen van een pasfoto. Hiermee doen we samen met u de aanvraag voor uw rijbewijs aan de balie. We sluiten deze af met de betaling. Neem daarom ook uw pinpas mee. U haalt na vijf werkdagen uw rijbewijs af aan de receptie van het Stadskantoor. Dit is mogelijk zonder afspraak.

Rijbewijs bij bestuurders jonger dan 18 jaar

Bent u jonger dan 18 jaar, neemt u dan ook de begeleiderspas mee. Hierop komen de namen te staan van de coaches die u zelf kiest. Let wel op dat zij zich eerst moeten registreren bij de RDW voordat u de aanvraag voor de begeleiderspas doet. Deze pas vraagt u aan voordat u naar het Stadskantoor komt voor de aanvraag van het rijbewijs.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs met spoed nodig heeft, heeft u de mogelijkheid om een spoedaanvraag te doen. Als u dit voor 15: 00 uur doet, haalt u het de volgende werkdag op in het Stadskantoor. Voor het maken van een afspraak voor een spoedaanvraag neemt u telefonisch contact op.

Gezondheidsverklaring

Als u een gezondheidsverklaring nodig heeft voor het aanvragen van uw rijbewijs is het belangrijk dat u deze op tijd aanvraagt. Op de website van het CBR vindt u hoe ver voor de aanvraag van uw rijbewijs u het beste de gezondheidsverklaring aanvraagt. U vult deze digitaal in bij het CBR na het inloggen met uw DigiD. Lukt het niet om de gezondheidsverklaring digitaal in te vullen? Koop dan een gezondheidsverklaring op papier bij de receptie van het Stadskantoor. U betaalt dan met uw pinpas.

U vraagt een gezondheidsverklaring aan als uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt. Of als u een beperking heeft die van invloed is op uw rijgedrag en als u een rijbewijs aanvraagt voor een vrachtwagen en/of bus.

Rijbewijs verloren of gestolen

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, geeft u dit met uw DigiD online door bij de RDW. Als dit niet lukt, maakt u een afspraak aan de publieksbalie van de gemeente Goes. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Kosten 2023

Kosten rijbewijs 2023
Rijbewijs € 44,65
Rijbewijs met spoedaanvraag € 78,75
Gezondheidsverklaring € 41,00