PFAS

Onze leefomgeving heeft effect op onze gezondheid en veiligheid. Een schone, groene en waterrijke omgeving die uitnodigt om te bewegen, geeft een goed gevoel. En heeft ook een positief effect op lichamelijke en mentale gezondheid.

Er kan echter sprake zijn van een negatieve invloed van de omgeving op uw gezondheid. Hieronder leest u waar u met een vraag, klacht of melding naartoe mag gaan.

PFAS

PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Het gaat dan over een groep chemische stoffen die door de mens is gemaakt. PFAS is vanwege de water-, vet- en vuilafstotende werking terug te vinden in veel producten. Zoals voedselverpakkingsmaterialen, antiaanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Als gevolg hiervan is PFAS in kleine hoeveelheden terechtgekomen in onze omgeving. Bijvoorbeeld in de bodem, in ons (grond)water, in planten, dieren en mensen. Die kleine hoeveelheden blijven daar aanwezig, komen mogelijk ook terecht in voedsel en drinkwater en daarmee ook in ons bloed. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vragen over PFAS

Het RIVM heeft aangegeven dat we in Nederland te veel PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater. Heeft u vragen over de invloed hiervan op uw gezondheid? Kijk dan op de website https:/www/ggdzeeland.nl/onderwerpen/pfas. Staat uw vraag hier niet bij, stel hem dan via online via het PFAS-contactformulier op https://www.ggdzeeland.nl/vraag-PFAS

Klachten

Heeft u last van geluid, stank, straling, houtrook, vervuilde lucht, vocht of schimmel. En wilt u dat melden? Neem dan contact op met de RUD Zeeland (https://www.rud-zeeland.nl). Heeft u vragen of een klacht over uw gezondheid? Op de website https://www.ggdleefomgeving.nl vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat die van u er niet bij, vul dan het contactformulier Medische Milieukunde in op de website van GGD Zeeland, https://www.ggdzeeland.nl/vraag-MMK. Of neem telefonisch contact op met GGD Zeeland via het telefoonnummer 0113 – 249 400 en vraag naar de afdeling Milieu en Gezondheid.