Permanent grotere terrassen op de Grote Markt

Het college heeft besloten om permanente verruiming van de terrassen op de Grote Markt in Goes mogelijk te maken. Waar mogelijk krijgen horecaondernemers aan de Grote Markt extra terrasruimte.

Vanwege de 1,5 meter-regel en ter ondersteuning van de horecaondernemers, mochten in de coronatijd de terrassen tijdelijk worden uitgebreid. Zowel de horecaondernemers als de gemeenteraad vroegen om permanente uitbreiding toe te staan. Het afgelopen jaar is gezamenlijk onderzocht wat mogelijk is. 

Nieuwe indeling voor terrassen en marktstandplaatsen

Het was een intensief traject waarbij veel afwegingen moesten worden gemaakt. Belangen van horeca en marktkooplieden wogen zwaar. Maar er moet ook genoeg ruimte zijn voor hulpdiensten, winkelend publiek en het parkeren van fietsen. De afgelopen twee jaar kregen de horeca en marktkooplieden maximaal ruimte van de gemeente. Helaas bleek er te weinig ruimte te zijn voor: hulpdiensten, fietsparkeren en doorgaand verkeer. De Grote Markt werd ‘te vol’. Na een gezamenlijk onderzoek naar mogelijkheden, is er nu een nieuwe, verbeterde indeling van de Grote Markt.

Met de nieuwe indeling is er permanent extra ruimte voor zowel horecaterrassen, marktkooplieden, hulpverleningsdiensten, fietsparkeren en de bezoekers van de binnenstad. Er is meer terrasruimte mogelijk dan voor de coronatijd. Ook de marktstandplaatsen van de dinsdag- en zaterdagmarkt zijn verruimd en hebben een overzichtelijke indeling gekregen.

Tussen 1 maart en 1 november

De extra terrasruimte mag jaarlijks gebruikt worden tussen 1 maart en 1 november. Tijdens de dinsdagmarkt moet de terrasuitbreiding worden verwijderd en op zaterdag is een deel van de terrasuitbreidingen niet mogelijk. Ook zijn er afspraken voor het opslaan van het terrasmeubilair en over de parasols. Om evenementen te kunnen organiseren, kunnen de extra terrassen niet altijd geplaatst worden. De ondernemers hebben de voorwaarden en informatie over het uitbreiden van de terrassen ontvangen. 

Terrassen op andere locaties

Buiten de Grote Markt zijn er ook horecaondernemers met tijdelijk uitgebreide terrassen. De gemeente benadert al deze ondernemers actief om samen de mogelijkheden voor permanente terrasuitbreiding te onderzoeken.