Paspoort

Algemeen

Een paspoort is een reisdocument én een identiteitsbewijs. Met een paspoort kunt u over de hele wereld reizen. Op deze pagina leest u hoe u een paspoort aanvraagt.

Op dit moment zijn er veel aanvragen voor paspoorten. Hierdoor kan het langer duren dan u gewend bent om een afspraak te maken of voordat uw nieuwe paspoort klaar is. Vraag daarom op tijd uw nieuwe document aan. Zo komt u niet voor verrassingen te staan als u het bijvoorbeeld nodig heeft voor een vakantie.

Houd rekening met drukte

Paspoorten waren in 2014 voor het eerst tien jaar geldig in plaats van vijf jaar. Veel mensen hebben toen gewacht op een nieuw identiteitsbewijs, omdat het langer geldig is. Bovendien hoefden mensen pas na tien jaar een nieuwe aan te vragen. Hierdoor was de vraag naar nieuwe paspoorten de afgelopen vijf jaar erg laag. We verwachten daarom de komende tijd veel aanvragen.

Hoe vraag ik een paspoort aan?

U kunt uw aanvraag op 2 manieren doen:

 1. Start uw aanvraag digitaal. Zo bespaart u tijd aan de balie op het Stadskantoor. U logt in met uw DigiD en betaalt direct online uw paspoort. Vervolgens maakt u een afspraak om uw aanvraag op het Stadskantoor af te ronden.
 2. Regel uw aanvraag helemaal op het Stadskantoor. U maakt een afspraak om de hele aanvraag samen met ons aan de balie op het Stadskantoor te regelen. U betaalt ook aan de balie.

Aanvraag digitaal starten

Volg de onderstaande stappen om uw aanvraag digitaal te starten:

Klik hieronder op de knop ‘Aanvraag starten’. Log in met uw DigiD en betaal uw paspoort.

Aanvraag starten

Stap 2 - Maak een afspraak

Maak een afspraak om langs te komen op het Stadskantoor. Dit doet u via goes.nl/afspraakmaken. Dit neemt u mee naar uw afspraak op het Stadskantoor:

 • Pasfoto
  Pasfoto maken? Dit kan in een fotokiosk in het Stadskantoor. De fotokiosk is niet geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar. U vindt de eisen voor een pasfoto op rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart
 • Al uw legitimatiebewijzen
  Heeft u al een paspoort en/of identiteitskaart? Neem deze dan mee. Ook als het verlopen is.
Stap 3 Is uw paspoort klaar?

Dan krijgt u een e-mail en kunt u het ophalen in het Stadskantoor. Kijk voor
de openingstijden op goes.nl/contact. Let op: het paspoort haalt u persoonlijk
op, dit mag niemand anders voor u doen. Dit geldt ook voor kinderen.

Aanvraag regelen op het Stadskantoor

Volg de onderstaande stappen om uw aanvraag helemaal op het Stadskantoor te regelen:

Stap 1 - Maak een afspraak

Maak een afspraak om langs te komen op het Stadskantoor. Dit doet u via goes.nl/afspraakmaken. Dit neemt u mee naar uw afspraak op het Stadskantoor:

 • Pasfoto
  Pasfoto maken? Dit kan in een fotokiosk in het Stadskantoor. De fotokiosk is niet geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar of voor rolstoelgebruikers. U vindt de eisen voor een pasfoto op rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart
 • Al uw legitimatiebewijzen
  Heeft u al een paspoort en/of identiteitskaart? Neem deze dan mee. Ook als het verlopen is.
 • Uw pinpas
  Deze heeft u nodig om uw paspoort aan de balie te betalen.
Stap 2 Is uw paspoort klaar?

Dan krijgt u een e-mail en kunt u het ophalen in het Stadskantoor. Kijk voor
de openingstijden op goes.nl/contact. Let op: het paspoort haalt u persoonlijk
op, dit mag niemand anders voor u doen. Dit geldt ook voor kinderen.

Jonger dan 18 jaar? Toestemming nodig!

Goesenaren tot en met 17 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of de gezaghebbende(n) om een paspoort aan te vragen. U geeft eenvoudig en snel toestemming met uw DigiD via het toestemmingsformulier.

Let op: als u het paspoort voor uw kind(eren) aanvraagt, moet bij de afspraak aan de balie én vervolgens bij het afhalen van het paspoort uw kind zelf aanwezig zijn.

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een paspoort nodig? Bel ons dan op 14 0113 om een afspraak te maken. Als u een spoedaanvraag doet, kunt u de aanvraag niet online starten en betalen. Dit komt, omdat we u dan zo snel mogelijk willen helpen en geen tijd kunnen verliezen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Kosten paspoort

Type paspoortKosten
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder€83,85
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar (5 jaar geldig)€63,40
Spoedpaspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag€140,95
Spoedpaspoort voor jongeren tot 18 jaar€120,50
Pasfoto uit het fotohokje op het stadskantoor€9,00

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Heeft uw kind een andere achternaam dan u? Dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Heeft u geen gezag over het kind? Gebruik dan het formulier ‘Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland’. Hiermee toont u aan dat u toestemming heeft gekregen van de persoon/personen die het gezag hebben over het kind.

Meer weten over reizen met kinderen? Ga naar www.marechaussee.nl.

Hulp nodig?

Wij helpen u graag verder. Maak een afspraak met ons via goes.nl/afspraakmaken of bel naar 14 0113.