Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september 2023 verandert de gemeente Goes in één groot museum tijdens de Open Monumentendag. Meerdere historische gebouwen in de stad en dorpen openen die dag hun deuren voor publiek. Ook zijn er activiteiten voor jong en oud.

Alle monumenten zijn open op zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur, tenzij het anders staat aangegeven op deze pagina. Hieronder vindt u welke monumenten en activiteiten u kunt bezoeken. 

Goes, binnenstad

Kraam Open Monumentendag Comité, voor het Oude Stadhuis

Bij de kraam van het Open Monumentendag comité kunt u informatie krijgen over de activiteiten rondom Open Monumentendag. Kinderen kunnen hier hun ingekleurde tekeningen inleveren en een klein presentje uitzoeken. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de beklimming van de kerktoren van de Grote Kerk. De beklimming kan met maximaal 10 personen tegelijk en is op eigen risico. Let op: vol is vol.

Grote- of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21

De kerk is vrij te bezichtigen. In het zuidertransept is de permanente tentoonstelling over de middeleeuwse missalen en koorboeken opengesteld, een interactieve expositie waarbij u ook de gregoriaanse gezangen en meerstemmige koorzang kunt luisteren die ooit in deze kerk hebben geklonken. In de kerktuin vindt u de buitenexpositie van Mensbeeld. Daarnaast speelt onze beiaardier Rien Donkersloot op het carillon.

Oude Stadhuis, Grote Markt

Het Oude Stadhuis is open om te bezichtigen en u kunt de oude toren beklimmen.

Stadsgidsen ’t Gilde de Bevelanden

Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u een stadswandelingen maken met een gids. Deze wandeling duurt maximaal 45 minuten. Wilt u meelopen? Schrijf u dan vooraf in bij de kraam van het Open Monumentendag comité. De kraam staat voor het Oude Stadhuis aan de Grote Markt. Er is ruimte voor maximaal 18 personen per rondleiding. Let op: vol is vol.

Kraam boterbabbelaar bakster Ingrid van den Hoek, voor het Oude Stadhuis

Naast de kraam van het Open Monumentendag comité staat de kraam van Ingrid. Zij bakt/ bereidt dé zoete lekkernij van Zeeland: boterbabbelaars in verrassende smaakvariaties.

Kunstetalage, Singelstraat 3 (naast de geldautomaat)

Hier kunt u informatie lezen over het oude Klokhuis.

Rooms Katholieke Heilige Maria Magdalenakerk, Singelstraat 1

De kerk is open om te bezichtigen. U kunt hier deelnemen aan een rondleiding, oude kerkschatten bekijken en een route lopen langs de beeltenissen van Maria Magdalena. Kinderen kunnen in de kinderhoek en kapel kleurtekeningen maken.

Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13

Het museum is gratis te bezoeken. Op verschillende tijden zijn er gratis rondleidingen. In het museum is de tentoonstelling Mens. De tentoonstelling bestaat uit een reeks van getekende gezichten van mensen, gemaakt door Wim Bakker. Verder kunt u hier oude teksten bekijken uit de Nederlandse Letterkunde van de vroege Middeleeuwen tot de late 20ste eeuw.

Westerkerk, Westwal 6

De kerk is open en te bezichtigen. U vindt hier foto’s van historisch Goes en de restauratie van het kerkgebouw, een Polaroidfoto-actie en een grabbelton.

Doopsgezinde kerk, Westwal 41

De kerk is open om te bezichtigen.

Historisch stadshaven, Grote Kade

Hier werden vroeger de goederen vanaf de Oosterschelde aangevoerd. Loop op het gemak rondom deze haven en kijk zo nu en dan eens omhoog naar de fraaie gevels.

Jachthaven ‘De Werf’, Albert Joachimikade

Net achter de ringbrug en tussen de historische houtloodsen ligt een maritiem pareltje verscholen. Jachthaven ‘De Werf’. Deze knusse haven bestaat dit jaar 75 jaar en is tijdens Open Monumentendag vrij te bezichtigen. Speciaal voor Open Monumentendag liggen er een aantal historische schepen afgemeerd. Op de haven staan enkele authentieke gebouwen en scheepsvoorwerpen.

Ambachtscentrum stadsrecreatiepark (Hollandsche Hoeve), Kattendijkseweg 27

Van 11.00 tot 16.30 uur kunt u het Ambachtscentrum bezoeken. Achter de klassieke gevels van de verschillende boetiekateliers vindt u ambachtelijkheid en creativiteit met een vleugje nostalgie: de kaarsenmakerij, vintage kleding, originele illustraties en strips, sieraden, hoeden, en tassen, keramische kunstwerken, de handweverij, glas in lood, de poppendokter, stenen en mineralen en zelfs Leuntje en Merien vinden hier hun thuis. Bij sommige atelierhouders kunt u workshops volgen. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn er regelmatig demonstraties van ambachten, onder andere houtbewerking en handweven.

Molen ‘De Koornbloem’, Paardeweg 6

Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u de molen bezichtigen en een rondleiding krijgen waarin u leert over de werking van de molen.

Stoomtrein Goes-Borsele, Albert Plesmanweg 23

U kunt gratis het tractiegebouw en omliggend museumterrein bezichtigen. Tegen betaling kunt u met de nostalgische stoomtrein naar Hoedekenskerke en terug.

Kloetinge

Oostmolen Kloetinge en schutterij Ravestein, Kapelseweg 13

De molen is open om te bezichtigen en Schutterij Ravestein geeft demonstraties 'schieten met handboog'. Iedereen die het wil, mag dit onder begeleiding proberen.

Geerteskerk, Geertesplein 24

De kerk is open om te bezichtigen en u kunt de kerktoren beklimmen. Er is kunst in de kerkbanken en een tentoonstelling over merklappen. Kinderen kunnen hier ook hun tekening/knutselwerkje inleveren die via de school zijn uitgedeeld en ontvangen een klein presentje. Om 16.00 uur is er een concert van Young Musica Cordis.

Tuin Geerteskerk

In de tuin van de Geerteskerk speelt een bigband met zangeres. 

Atelier Hennie Menken, Marktveld 15

Hier bezichtigt u fraaie schilderijen.

Kloetingse dag

Tegelijk met Open Monumentendag organiseert VDK Kloetinge een rommelroute. Deze route loopt door het hele dorp en bij de verenigingsgebouwen.

's-Heer Arendskerke

Protestantse kerk Petruskerk, Torenring

De kerk is tussen 10.00 en 17.00 uur geopend.

Travalje Vermetstraat

In de Vermetstraat staat het enig overgebleven travalje van de gemeente Goes.

's-Heer Hendrikskinderen

Protestantse kerk Petruskerk, Plein 1

De kerk is open om te bezichtigen en er is de mogelijkheid om de kerktoren te beklimmen. Daarnaast vindt u hier een expositie van verschillende schilderijen en sieraden.

Meubel- en rijtuigstoffeerderij Brouwer, Nieuwe Rijksweg 8

Al 36 jaar organiseert dit bekende familiebedrijf tijdens Open Monumentendag een combinatie van een beurs en braderie met een overzicht van traditionele ambachten, nieuwe ambachten en hobby’s. Vanaf 10.00 uur worden er de hele dag demonstraties gegeven door de aanwezige ondernemers, onder ander door: • Meubel restauratie door de Fa. A.C. de Rijken en Zn. v.o.f. uit Koudekerke; 
• Building Care en ongediertebestrijding Traas uit ’s-Gravenpolder;
• Houtdraaiwerk door dhr. J. Eggebeen uit Goes;
• Voor alle amazones, Rijtuig en zadelmaker dhr. P. Kallenberg uit Zoetermeer;
• Stolz leerhandel uit België.

Natuurlijk laten ook andere deelnemers van alles zien. De toegang is gratis en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Rit historische schoolbus

Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u gratis met een historische schoolbus van en naar Goes reizen. Deze bus rijdt van Meubel- en rijtuigstoffeerderij Brouwer naar de Singelstraat te Goes ter hoogte van het Historisch Museum de Bevelanden en omgekeerd.

Wilhelminadorp

Protestantse Gemeente Wilhelminadorp, Brugstraat 12

De kerk is open om te bezichtigen. Er is een boekenmarkt en een kraam met zelfgebreide sokken.

Wolphaartsdijk

Protestantse gemeente Wolphaartsdijk, Oostkerkestraat 1

Het kerkgebouw is open en van 11:00 tot 15:00 uur kunt u de kerkoren beklimmen. Daarnaast bespelen verschillende organisten het kerkorgel, zoals Rene Nijsse. Hij speelt om 13:00 uur. Verder hangen er foto's die de historie van de kerk laten zien en een foto-expositie over Oekraïense vluchtelingen van Tineke van der Ven.