Open Monumentendag

Het is op zaterdag 11 en zondag 12 september landelijke Open Monumentendag. Ook in Goes besteden we hier op 11 september aandacht aan.

Inclusiviteit staat centraal tijdens deze editie. Het thema van Open Monumentendag 2021 is namelijk 'Mijn monument is jouw monument'. 

Fysieke editie

Open Monumentendag vond vorig jaar digitaal plaats, maar dit jaar is er weer een fysieke editie. Helaas is het evenement door corona wel ‘uitgekleed’. Sommige plekken zijn niet te bezoeken, omdat het er niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Toch willen we u een aantal prachtige, historische en inclusieve plaatsen in de gemeente Goes niet onthouden. Hieronder vindt u de lijst met plekken die op 11 september (bijna allemaal) gratis te bezoeken zijn:

 • Ambachtcentrum;
 • Boterbabbelaar bakster;
 • Bloementuin en koetshuis Lenshoek, Kloetinge;
 • Doopsgezinde gemeente, Goes
 • Geerteskerk, Kloetinge;
 • Grote of Maria Magdalenakerk, Goes;
 • Nicolauskerk, Wolphaartsdijk;
 • Oostmolen, Kloetinge;
 • Palingroker Schouwen-Duiveland (onder voorbehoud);
 • Petruskerk, 's-Heer Arendskerke;
 • Protestantse kerk, 's-Heer Hendrikskinderen;
 • Protestantse kerk, Wilhelminadorp;
 • Rooms-katholieke kerk, Goes;
 • Slot Oostende, Goes;
 • Stoomtrein Goes-Borsele (tegen betaling).

Wat is waar te doen?

Ambachtcentrum

In dit overdekte centrum is een met oude bestrating dorpspleintje nagebouwd. Helemaal compleet, met geveltjes van panden zoals deze terug te vinden zijn in de historische haven van Goes. Hierachter laten vakmensen hun hobby en oude ambachten zien.

Boterbabbelaar bakster

In een kraam naast de snoepkraam staat Ingrid. Ze heeft zich gespecialiseerd heeft in het ‘bakken’ van verschillende smaken boterbabbelaars.

Bloementuin en koetshuis Lenshoek, Kloetinge

De Nederlandse Tuinenstichting vraagt op Open Monumentendag bijzondere aandacht voor groen monumentaal erfgoed. Per provincie is aan een speciale tuin gevraagd om open te zijn voor publiek. Zo ook de tuin van Buitenplaats Kloetinge, Marktveld 19.

Doopsgezinde gemeente, Goes

In dit kerkje ligt de geschiedenis van de Doopsgezinde gemeente. Die gaat terug tot 1560. Ook ligt er een zogenaamde Martelarenspiegel. Daarin staat een verhaal over iemand uit Goes die op de brandstapel terecht is gekomen.

Geerteskerk, Kloetinge

Bezichtiging van de kerk onder het genot van koffie en wat lekkers. In de kerk is een tentoonstelling van beelden en schilderijen te zien. Verder is er een kleine boekenmarkt, een knutselhoek en speurtocht door de kerk voor de kinderen. 

Grote of Maria Magdalenakerk, Goes

Kerkgidsen geven rondleidingen in de kerk. Het Marcussenorgel wordt bespeelt.  Verder is de expositie 'De verborgen schatten' te bezichtigen. Burgemeester Margo Mulder van Goes heeft deze op 30 juni in de kerk een geopend. De tentoonstelling laat een beeld zien van de eeuwenoude koorboeken. 

Verder is er speciaal tijdens Open Monumentendag 11 september 2021 door de familie Remijn een expositie georganiseerd. De deelnemers zijn allemaal in Goes geboren. Ze laten keramiek, schilderijen, tekeningen en fotografie zien.

Filmpje

Bent u niet in staat om de kerk tijdens Open Monumentendag te bezoeken? Bekijk dan het filmpje hieronder:

Grote of Maria Magdalenakerk

Nicolauskerk, Wolphaartsdijk

De kerk is geopend en te bezichtigen. Er is een tentoonstelling van schilderijen van Ida Kloet te zien.

Oostmolen, Kloetinge

Er is koffie en thee en met lekkernijen te koop voor de restauratie van de molen. Ook is er een tentoonstelling van schilderijen van en over de molen. Het terras rondom de molen is bij mooi weer geopend. Verder hebben bezoekers de mogelijkheid om onder begeleiding van schutterij Ravenstein boog te schieten.

Filmpje

Bent u niet in staat om de molen tijdens Open Monumentendag te bezoeken? Bekijk dan het filmpje hieronder:

Oostmolen

Palingroker Schouwen-Duiveland

Dit is nog onder voorbehoud.

Petruskerk, 's-Heer Arendskerke

De Petruskerk is vanaf 13:00 uur geopend. Organist Stoffel Gunst bespeelt het orgel. In de tuin van de kerk hebben bezoekers de mogelijkheid om een route voor een fietstocht op te halen. Verder is ook Molen Nooitgedacht in Eindewege van 10:00 tot 15:00 uur te bezichtigen. En daarnaast zijn er in 's-Heer Arendskerke nog een aantal dingen te doen:

 • Puzzelruilbeurs, Torenring 10;
 • Snuffelschuur, Spoorstraat 0 in Eindewege;
 • Roestique, Spoorstraat 17 in Eindewege;
 • Een drankje en een hapje in Dorpshuis Heer Arendshuis;
 • Rommelroute.

Filmpje

Bent u niet in staat om de kerk tijdens Open Monumentendag te bezoeken? Bekijk dan het filmpje hieronder:

Petruskerk

Protestantse kerk, 's-Heer Hendrikskinderen

Bezichtiging van de kerk, met de mogelijkheid tot het beklimmen van de toren.

Protestantse kerk, Wilhelminadorp

Bezichtiging van het kerkgebouw. Verder is er de mogelijkheid om heerlijk te snuffelen tussen oude boeken. Deze zijn tegen een leuk bedrag van eigenaar te verwisselen.

Rooms-katholieke kerk

Bezichtiging van de kerk met behulp van een folder. Of onder begeleiding van een kerkgids die uitleg geeft over muurschilderingen van Pieter Geraerdts.

Slot Oostende, Goes

Geen extra activiteiten.

Stoomtrein Goes-Borsele

Het Tractiegebouw en buitenterrein zijn te bezoeken. De stoomtrein rijdt gewoon tegen betaling.

Filmpje

Bent u niet in staat om langs te komen tijdens Open Monumentendag? Bekijk dan het filmpje hieronder:

Stoomtrein Goes-Borsele