Omnium/Scalda

De groenopleidingen van Scalda verhuizen van de huidige locatie aan het Stationspark naar Omnium sport & recreatie. De gemeenteraad van Goes heeft op 21 december 2023 ingestemd met de plannen van het college, Scalda en Omnium.

Waarom hier?

De locatie ligt tussen de bedrijvigheid van de binnenstad en de groene ruimte van de Hollandsche Hoeve. De Oosterschelde is vlakbij. Omnium is goed bereikbaar met openbaar én eigen vervoer. Er is een bushalte voor de deur, een NS-station op fietsafstand en er is volop gratis parkeergelegenheid.

Omnium staat voor onderwijs, sport, recreatie én ondernemen op één plek. Dat brengt kansen voor maatschappelijke verbinding op veel terreinen met zich mee. Een dynamiek die op geen enkele andere plek in de regio te vinden is.

Door de sluiting van het tropisch bos in het Omnium komt een unieke ruimte beschikbaar. Hier wordt een moderne, open en duurzame school gebouwd. Het groene Recreatiepark De Hollandsche Hoeve met daarin de kinderboerderij leent zich heel goed voor praktijklessen. Bijvoorbeeld voor studenten van de opleiding Dierverzorging.. Ook in de loods naast de kinderboerderij, het huidige Ambachtscentrum, komen onderwijsfuncties van Scalda zoals de hoveniersopleiding.

De komst van de Groene opleidingen van Scalda is mede aanleiding om alle functies en gebruikers van de Hollandsche Hoeve een goede plek te geven. Dit doen we in een zogeheten ‘Gebiedsvisie’ waar ook een uitgebreid inspraaktraject via bijeenkomsten en ‘Goes praat mee’ bij hoort.  Hierdoor passen het nieuwe schoolgebouw en de studenten nog beter in het gebied. Hier zie je de plannen voor het recreatiegebied. 

Hoe gaat het eruitzien?

BDG Architecten heeft een ontwerp gemaakt voor de nieuwe school. De schetsen hieronder geven een idee hoe die eruit komt te zien. [Kan dat wel? In verband met toegankelijkheid] Behalve de nieuwe school wordt ook de oudste sporthal van Omnium vernieuwd. Sporthal 3 is nu ruim veertig jaar oud en veel onderdelen en installaties moeten vernieuwd worden. Ook wordt gewerkt aan een nieuwe hoofdingang aan de oostzijde van het pand en een vernieuwing van het centrale horecaplein.

Artist impression Omnium/Scalda

Wat is de planning?

Om de verbouwing uit te voeren, moet de gemeente een aannemer aanwijzen. Die procedure loopt nu.

Als de aannemer bekend is, stelt de gemeente een bouwteam samen. Met elkaar maakt dit team een definitief ontwerp voor de verbouwing. Als dat ontwerp is goedgekeurd door Scalda en de gemeente, begint de bouw. We verwachten dat de verbouwing  eind 2025, begin 2026 klaar is. Dan verhuizen de Groene opleidingen van Scalda naar Omnium.