Nazorg brand Kloetinge

Woensdagochtend 7 februari is er een uitslaande brand geweest in een loods aan het Westeinde in Kloetinge. Hierbij is asbest vrijgekomen. De grond waarop de loods stond wordt momenteel schoongemaakt. Op deze pagina houden we u op de hoogte.

Informatiebijeenkomst

Woensdagavond 14 februari hebben we een informatieavond georganiseerd voor alle bewoners van het rood gearceerde gebied (zie afbeelding hierboven). 
Tijdens deze bijeenkomst hebben wij veel vragen beantwoord. Lees onderaan deze pagina de veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan telefonisch contact met ons op via (0113) 249600 of stuur een mail naar: stadskantoor@goes.nl.

Slachtofferhulp

De brand is voor een aantal bewoners een erg ingrijpende gebeurtenis. Slachtofferhulp Nederland helpt u met emotionele hulp. Bel 0900 0101 of kijk op hun website, of neem contact op met de Procesleider Psychosociale Hulpverlening 0118 - 421258.

Afbeelding gebied

Veelgestelde vragen

Asbest

Er liggen asbestdeeltjes in mijn woonomgeving. Is dit gevaarlijk?
We begrijpen dat u zorgen heeft over de asbestdeeltjes op uw grond. Wij vroegen daarom advies aan GGD Zeeland. Volgens de GGD Zeeland kan het geen kwaad dat de asbestdeeltjes tijdelijk in uw tuin en/of op uw dak liggen. Doordat de asbestdeeltjes ‘brokjes’ zijn en omdat het nu buiten vochtig weer is, komen er geen asbestvezels vrij. Het is belangrijk dat u de ‘brokjes’ dus niet aanraakt. Daarom is uw voortuin ook afgezet met linten.

Is er gevaar van her-verontreiniging?
Die kans is heel klein. Aangezien het nu nat/vochtig weer is, is de kans nóg kleiner. Het risico dat stukjes asbest verwaaien en dan een gevaar opleveren voor de gezondheid is volgens de GGD enorm klein.

Kunnen asbestdeeltjes verplaatsen door de lucht?
De asbestdeeltjes zijn brokstukjes. Die zijn lastig door de lucht te verplaatsen.

Spoelen asbestdeeltjes vanaf het dak weg met de regen?
Als er iets op het dak ligt zal het met de regen ook gedeeltelijk meespoelen via de regenpijp in het riool. 

Moet ik beschermende kleding dragen als ik naar buiten ga?
Nee. De werknemers van een gespecialiseerd bedrijf voor onderzoek en/of schoonmaak komen bijna dagelijks/langdurig in contact met asbest en dragen daarom beschermende, witte pakken. Voor u geldt dit niet. U heeft daarom geen beschermende kleding nodig.

Kan ik als bewoner een asbest-deeltje herkennen? 
Nee, alleen specialisten kunnen asbest herkennen. 

Wat als er groente of fruit in mijn tuin groeit?
Asbestvezels worden niet opgenomen door planten, maar blijven aan de buitenkant zitten. Het advies luidt om groente/fruit uit de tuin extra goed schoon te maken. Is een product zichtbaar vies? Bijvoorbeeld door roet? Gooi het product dan weg.

Krijg ik ook een certificaat dat mijn tuin en/of dak schoon is? Ik wil mijn huis namelijk op korte termijn verkopen. 
Ja, u krijgt een certificaat van het gespecialiseerde bedrijf dat uw perceel heeft schoongemaakt.

Schade en verzekeringen

Wat moet ik doen als ik schade heb aan mijn woning? Bijvoorbeeld aan ruiten of dakkapel? 

Neem contact op met uw verzekeraar.

Wat als ik schade heb aan mijn tuin? Bijvoorbeeld aan een schutting?

Neem contact op met uw verzekeraar.

Worden mijn zonnepanelen ook gecontroleerd op schade?
Wij controleren uw zonnepanelen alleen op asbest. Mocht u uw zonnepanelen willen controleren op schade, dan moet u dat zelf (laten) doen. Neem contact op met uw verzekeraar.

Opruimen van het asbest

Hoelang duurt het voordat onze tuinen en daken (incl. dakterras) worden schoongemaakt?

We verwachten binnen 6 weken klaar te zijn. 

We houden rekening dat we pas over 2 tot ruim 3 weken kunnen starten met de schoonmaak. Er moeten namelijk eerst nog een aantal stappen gezet worden. De eigenaar van de afgebrande loods is verantwoordelijk en wordt door het college verplicht een gespecialiseerd bedrijf hiervoor opdracht te geven. Als de eigenaar dit nalaat binnen de afgesproken termijn, dan geeft het college opdracht aan een gespecialiseerd bedrijf om dit alsnog zo snel mogelijk te doen. 

De gemeente maakt (in overleg met een deskundige) een prioritering in welke volgorde de werkzaamheden worden opgepakt. De tuinen en/of daken van de woningen die het dichts bij de afgebrande loods staan, worden als eerste schoongemaakt. De totale schoonmaak kan ruim drie weken duren. 

Hoe wordt de schoonmaak aangepakt?

De brandhaard, de afgebrande loods, maken we nu eerst schoon. Daar ligt het meeste asbest. 

Daarna worden de tuinen, daken en goten schoongemaakt van de woningen en omliggende panden. De percelen rondom de afgebrande loods worden eerst schoongemaakt. Daarna maken we de percelen aan de zuidkant van het spoor schoon.

Hoelang blijven de linten hangen?

Totdat de tuinen en/of daken op die plek zijn schoongemaakt. U moet de linten laten hangen, tot een expert uw persceel heeft aangegeven dat uw tuinen en/of dak schoon zijn.

Openbare ruimte

Hoe wordt bepaald hoe groot het gebied is? 

Het gebied is eerst door de brandweer bepaald en daarna verder onderzocht door een gecertificeerd asbest inventarisatiebedrijf. Dit betekent dat er op locaties buiten het gebied (zie kaartje) geen asbest ligt. De GGD meldt dat het dan vaak gaat om roetdeeltjes of ander verbrand materiaal.

Wat gebeurt er met asbestbrokjes die door het heen en weer lopen toch op de openbare weg terechtkomen?

Dit is helaas niet 100% uit te sluiten. Voor de zekerheid worden de wegen regelmatig schoongemaakt. 

Wat moet ik doen als ik denk dat er tijdens de brand asbest mijn huis is binnengewaaid? 
Dit zijn hoogstwaarschijnlijk roetdeeltjes en géén asbest. U kunt de roetdeeltjes afnemen met een natte doek.

Mijn kippen en konijnen kunnen nu niet naar buiten. Wat nu?
Uw dieren mogen voorlopig nog niet in uw (achter)tuin. Uw tuin moet eerst schoongemaakt worden.  

In de omgeving staan nog veel meer loodsen met soortgelijke asbestdaken. Gaan die ook weg?
Nee, in Nederland is het nog niet verboden om asbestdaken te hebben. 

Kan ik mijn kliko's langs de weg zetten? 

Nee. Voor de zekerheid vragen we u vanaf nu uw kliko niet aan de straat te zetten. De kliko’s staan vaak op plekken waar u alleen bij kunt als u over grond loopt die nog niet is schoongemaakt. Zoals de achtertuin of het schuurtje. Het advies blijft: beperk de bewegingen op plekken die nog niet zijn schoongemaakt. 

Waar kan ik mijn afval kwijt?

We plaatsen vanaf deze week iedere donderdagochtend twee grote afvalcontainers. Hierin kunt u groen- en restafval kwijt. De afvalcontainers worden iedere vrijdag rond 12.00 uur weer opgehaald.

We plaatsen een afvalcontainer aan de Patijnweg op de parkeerplaats voor de woning met huisnummer 94. De ander plaatsen we op de parkeerplaats in de Willem Zelleweg (op de hoek met de Breitnerstraat). Rondom de afvalcontainers staan hekken zodat u de ruimte heeft om het afval in de container te gooien.

Dit is ook de reden waarom veel kliko’s deze week niet zijn geleegd. Ook het papier is vaak niet opgehaald. Het papier wordt weer opgehaald zodra het hele gebied schoon is.