Nieuws

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws

Nieuws

 • Rembrandtjaar

  In een huis aan de Magdalenastraat in Goes hing ooit een prachtige Rembrandt. We weten dat door een archiefstuk uit 1665.
   

  'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
  Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.


  Dat was tijdens het leven van Rembrandt (1606 - 1669), dus het zou kunnen dat de eigenaar Hieronymus van der Straten (of diens vader) het schilderij rechtstreeks van de grote schilder gekocht heeft. Lees erover op Zo Goes (Facebook). Tegenwoordig is het schilderij in Detroit. Lees over de opvolgende eigenaren op rkd.nl.


   

 • Expositie 50 jaar Goese Polder

  Woensdag 29 mei opent wethouder André van der Reest de fototentoonstelling 'Goese Polder 50 jaar in beeld' in Wijkcentrum de Spinne. Te zien zijn foto's uit de periode 1969-2000, uit onder meer de collectie van het Gemeentearchief.


   

 • Oud schrift lezen

  Op Wat staat daer, een website om zelf te oefenen met het lezen van oud schrift, is als 'paleopuzzel' een tekst uit de collectie van het Gemeentearchief Goes geplaatst. De tekst gaat over dokterskosten die door de kerk betaald worden: https://watstaatdaer.nl/forum/paleopuzzel-nr-60-dokterskosten-voor-rekening-van-de-kerk.


   

 • Zoeken in onze archieven en collecties

  (Veel foto's uit onze collectie zijn vanwege de recente ontwikkelingen in het auteursrecht momenteel helaas niet online te bekijken. De beschrijvingen van deze foto's zijn nog wel beschikbaar. De foto's kunt u in onze studiezaal bekijken. Ook documenten die nog niet gedigitaliseerd zijn, kunt u hier inzien.)


   

 • 75 Jaar Vrijheid


  In 2019 herdenken we de bevrijding van Zeeland en meer in het bijzonder de Slag om de Schelde. Het Gemeentearchief bereidt een tentoonstelling voor in oktober en november in het Stadskantoor. Gedurende het jaar zijn er verschillende activiteiten. Deze weken bijvoorbeeld bezoeken burgemeesters en wethouders basisscholen om met de leerlingen te praten over wat zij weten van de oorlog. Burgemeester Margo Mulder was samen met Frank de Klerk van het Gemeentearchief op bezoek bij OBS De Zuidwesthoek. Lees het bericht van de gemeente Goes op Facebook.


   

 • Studiezaal

  Studiezaal vrijdags gesloten


  Met ingang van 1 januari 2019 zijn de openingstijden van de studiezaal van het Gemeentearchief gewijzigd. Nieuwe openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9:00-12:30 uur. Verder op afspraak: gemeentearchief@goes.nl of (0113) 249 783.


   

 • Exposities in het Stadskantoor