Nieuws

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws

Nieuws

 • Rembrandtjaar

  In een huis aan de Magdalenastraat in Goes hing ooit een prachtige Rembrandt. We weten dat door een archiefstuk uit 1665.
   

  'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
  Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.


  Dat was tijdens het leven van Rembrandt (1606 - 1669), dus het zou kunnen dat de eigenaar Hieronymus van der Straten (of diens vader) het schilderij rechtstreeks van de grote schilder gekocht heeft. Lees erover op Zo Goes (Facebook). Tegenwoordig is het schilderij in Detroit. Lees over de opvolgende eigenaren op rkd.nl.


   

 • Oud schrift lezen

  Op Wat staat daer, een website om zelf te oefenen met het lezen van oud schrift, is als 'paleopuzzel' een tekst uit de collectie van het Gemeentearchief Goes geplaatst. De tekst gaat over dokterskosten die door de kerk betaald worden: https://watstaatdaer.nl/forum/paleopuzzel-nr-60-dokterskosten-voor-rekening-van-de-kerk.


   

 • Zoeken in onze archieven en collecties

  (Veel foto's uit onze collectie zijn vanwege de recente ontwikkelingen in het auteursrecht momenteel helaas niet online te bekijken. De beschrijvingen van deze foto's zijn nog wel beschikbaar. De foto's kunt u in onze studiezaal bekijken. Ook documenten die nog niet gedigitaliseerd zijn, kunt u hier inzien.)


   

 • Blog over vondst 1664 rederijkersonderzoek

  In onze handschriftencollectie bevindt zich een omslag met aantekeningen van ab Utrecht Dresselhuis over de plaatselijke schutterijen en de rederijkers. Een van de notities gaat over een rekest van de rederijkers aan de magistraat.  >  lees meer

   

 • 75 Jaar Bevrijding

  In 2019 herdenken we de bevrijding van Zeeland en meer in het bijzonder de Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde luidde de bevrijding van Zeeland en Nederland in. Landelijk en regionaal krijgt dit veel aandacht. Gedurende het jaar zijn er verschillende activiteiten.


   

 • Studiezaal

  Studiezaal vrijdags gesloten


  Met ingang van 1 januari 2019 zijn de openingstijden van de studiezaal van het Gemeentearchief gewijzigd. Nieuwe openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9:00-12:30 uur. Verder op afspraak: gemeentearchief@goes.nl of (0113) 249 783.


   

 • Exposities in het Stadskantoor