Nieuws

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws

Nieuws

 • Goes in de Gouden Eeuw / Rembrandtjaar


  Hoe zag Goes eruit in de Gouden Eeuw? Waren het voor Goes ook 'Gouden' tijden? Wie waren belangrijke personages in Goes in die periode? Welke voorwerpen zijn er nog in het Historisch Museum De Bevelanden? Dankzij de bloei van de handel bloeiden ook de kunsten en de wetenschappen, hoe was dat in Goes? Het Gemeentearchief en de regioarcheoloog sluiten aan bij het landelijke thema De Gouden Eeuw en het Rembrandtjaar met een expositie in het Stadskantoor van 3 t/m 31 december 2019.

  Documenten, afbeeldingen en archeologische vondsten vertellen het verhaal van de handel, de kunst en de wetenschap. Tevens zijn eigentijdse kunstwerken geïnspireerd op de Gouden Eeuw te zien. 

  Naar expositie


  Een Rembrandt in Goes

  In een huis aan de Magdalenastraat in Goes hing ooit een prachtige Rembrandt. We weten dat door een archiefstuk uit 1665.
   

  'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
  Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.


  Dat was tijdens het leven van Rembrandt (1606 - 1669), dus het zou kunnen dat de eigenaar Hieronymus van der Straten (of diens vader) het schilderij rechtstreeks van de grote schilder gekocht heeft. Lees erover op Zo Goes (Facebook). Tegenwoordig is het schilderij in Detroit. Lees over de opvolgende eigenaren op rkd.nl.


  Ga ook met een VR-bril op zoek naar de Rembrandt in de Magdalenastraat!

  Hoe zou het interieur van Magalenastraat 7 er uitgezien hebben in de zeventiende eeuw en waar zou Rembrandts schilderij 'Groetenisse van Maria aen Elisabeth' misschien gehangen hebben, tussen al die andere werken van bekende schilders? Tim van Zalm, student Scalda media design heeft er zijn afstudeerproject van gemaakt. Het project is 27 september gepresenteerd, lees erover op Zo Goes en in de Bevelandse Bode
  Tijdens Veste Verlicht 3 t/m 6 oktober 2019 hebben veel mensen, vooral kinderen en tieners, al met de VR-bril op door Magdalenastraat 7 kunnen wandelen, op zoek naar de Rembrandt.
     Nu bieden wij opnieuw die mogelijkheid.

  Wilt u ook in virtual reality door het pand dwalen en het schilderij van Rembrandt zoeken? Dat kan van 4 t/m 31 december 2019 in het Stadskantoor bij de tentoonstelling 'Goes in de Gouden Eeuw'. Dit kan uitsluitend op afspraak. Stuur een mail naar gemeentearchief@goes.nl


   

 • Expositie 50 jaar Goese Polder

  Vanaf 28 september is deel 2 te zien van de expositie 'Goese Polder 50 jaar in beeld', met foto's uit de periode 2000 tot heden, uit onder meer de collectie van het Gemeentearchief.


   

 • Zoeken in onze archieven en collecties

  (Veel foto's uit onze collectie zijn vanwege de recente ontwikkelingen in het auteursrecht momenteel helaas niet online te bekijken. De beschrijvingen van deze foto's zijn nog wel beschikbaar. De foto's kunt u in onze studiezaal bekijken. Ook documenten die nog niet gedigitaliseerd zijn, kunt u hier inzien.)


   

 • Oud schrift lezen

  Op Wat staat daer, een website om zelf te oefenen met het lezen van oud schrift, is als 'paleopuzzel' een tekst uit de collectie van het Gemeentearchief Goes geplaatst. De tekst gaat over dokterskosten die door de kerk betaald worden: https://watstaatdaer.nl/forum/paleopuzzel-nr-60-dokterskosten-voor-rekening-van-de-kerk.


   

 • Blog over vondst 1664 rederijkersonderzoek

  In onze handschriftencollectie bevindt zich een omslag met aantekeningen van ab Utrecht Dresselhuis over de plaatselijke schutterijen en de rederijkers. Een van de notities gaat over een rekest van de rederijkers aan de magistraat.  >  lees meer

   

 • Studiezaal

  Studiezaal vrijdags gesloten


  Met ingang van 1 januari 2019 zijn de openingstijden van de studiezaal van het Gemeentearchief gewijzigd. Nieuwe openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9:00-12:30 uur. Verder op afspraak: gemeentearchief@goes.nl of (0113) 249 783.


   

 • Exposities in het Stadskantoor