Nieuws

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws

Nieuws

 • Geslaagde Academische Zitting

  Met een goed niveau van werkstukken en presentaties was ook de achtste editie van de Academische Zitting een succes. De bijeenkomst, die op 18 april plaatsvond in de Raadszaal, vormde de afsluiting van het jaarlijkse educatieproject van het Calvijn College en Gemeentearchief.  >>  lees meer


   

 • Gemeentearchief gesloten

  Het is op donderdagmiddag 18 april niet mogelijk om een afspraak te maken in onze studiezaal in verband met een bijeenkomst. Het Gemeentearchief is gesloten op Goede Vrijdag 19 april en op Tweede Paasdag 22 april.


   

 • Rembrandtjaar

  In een huis aan de Magdalenastraat in Goes hing ooit een prachtige Rembrandt. We weten dat door een archiefstuk uit 1665.
   

  'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
  Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.


  Dat was tijdens het leven van Rembrandt (1606 - 1669), dus het zou kunnen dat de eigenaar Hieronymus van der Straten (of diens vader) het schilderij rechtstreeks van de grote schilder gekocht heeft. Lees erover op Zo Goes (Facebook). Tegenwoordig is het schilderij in Detroit. Lees over de opvolgende eigenaren op rkd.nl.


   

 • Zoeken in onze archieven en collecties

  (Veel foto's uit onze collectie zijn vanwege de recente ontwikkelingen in het auteursrecht momenteel helaas niet online te bekijken. De beschrijvingen van deze foto's zijn nog wel beschikbaar. De foto's kunt u in onze studiezaal bekijken. Ook documenten die nog niet gedigitaliseerd zijn, kunt u hier inzien.)


   

 • 75 Jaar Vrijheid


  In 2019 herdenken we de bevrijding van Zeeland en meer in het bijzonder de Slag om de Schelde. Het Gemeentearchief bereidt een tentoonstelling voor in oktober en november in het Stadskantoor. Gedurende het jaar zijn er verschillende activiteiten. Deze weken bijvoorbeeld bezoeken burgemeesters en wethouders basisscholen om met de leerlingen te praten over wat zij weten van de oorlog. Burgemeester Margo Mulder was samen met Frank de Klerk van het Gemeentearchief op bezoek bij OBS De Zuidwesthoek. Lees het bericht van de gemeente Goes op Facebook.

 • Boek verschenen over Goese journalist Karhof

  Vrijdag 15 maart is het boek 'Verslaggever van 't Nieuwe Zeeuwtje' verschenen.


   

 • Studiezaal

  Scholieren in de studiezaal

  In onze studiezaal werken weer leerlingen van het Calvijn College aan opdrachten. Het kan er daardoor wat drukker zijn dat u gewend bent. Het project duurt t/m half april en de leerlingen zijn er gewoonlijk op maandag-, dinsdag- en donderdagochtend.


  Studiezaal vrijdags gesloten

  Met ingang van 1 januari 2019 zijn de openingstijden van de studiezaal van het Gemeentearchief gewijzigd. Nieuwe openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9:00-12:30 uur. Verder op afspraak: gemeentearchief@goes.nl of (0113) 249 783.


   

 • Exposities in het Stadskantoor