HOME  |  In de gemeente  |  Wethoudersblog Loes Meeuwisse  |  Minder restafval in de grijze bak

Minder restafval in de grijze bak

In Goes zorgen wij als inwoners de laatste vijf jaar gemiddeld voor een berg afval van 250 kilo per persoon, net als in veel andere Nederlandse gemeenten. Daar moet verandering in komen, want het is jammer van alle waardevolle stoffen die we weggooien. Ook kost het veel geld om het afval op te halen en te verbranden, uiteindelijk moeten we dat toch zelf als inwoners betalen. Volgens de norm mogen we maximaal 100 kilo afval per persoon hebben,  dat is dus minder dan de helft van nu.

Wat moeten we doen? Om mij op een idee te brengen, heb ik vorig jaar van de afdeling Openbare Ruimte een grijze container gekregen die beplakt is met een sticker. Zo kan ik meteen zien dat in de meeste gevallen maar 8 % van de inhoud van de bak echt brandbaar restafval is. Er zit bijvoorbeeld nog altijd veel GFT (groente-, fruit- en tuinafval) in, ook papier en glas en plastic.

Een duidelijke boodschap, maar wat nu? Het leuke van afval is, dat we er allemaal mee te maken hebben.  Ik heb zelf ook soms een volle grijze bak, dus wat te doen? Bij mij in ’s Heer Hendrikskinderen heeft de dorpsvereniging vanaf het begin ervoor gepleit, dat er in het dorp ook een container komt om het plastic (ik moet zeggen kunststof, de vakterm is PMD =plastic, metaal en drankkartons) in te verzamelen. Dat is zo’n succes, dat er zelfs tegenwoordig twee containers staan. Ik heb dus geen excuus. Daarom ben ik sinds vorig jaar beter mijn plastic gaan scheiden, het begon met een zakje in de bijkeuken waar ik het plastic ingooide. Sinds het ook is toegestaan om lege pakken van melk en sap etc. hierbij te doen, heb ik een grote vuilnisbak die wekelijks helemaal vol is met kunststof afval en lege pakken. Er zijn zoveel plastic verpakkingen: een doosje van de aardbeien, een pakje van de kaas, ook het vlees is meestal in plastic verpakt.

Meestal in het weekeind loop ik naar de verzamelcontainer en dan neem ik meteen mijn lege flessen mee, geen probleem. Mijn grijze bak is daardoor een stuk minder vol.  Ik heb nog wel een zwak punt: het tuinafval.  Ik heb een grote tuin en het afval past onmogelijk in mijn groene bak. Dit probeer ik op te lossen door een composthoop te maken en door tuinafval te bewaren voor de volgende keer. Als het echt te gek wordt, belandt er toch af en toe tuinafval in de grijze bak. Papier is een stuk gemakkelijker: een grote blauwe bak die maandelijks wordt opgehaald.

Nu hebben we de gemeenteraad voorgesteld om in Goes een systeem van diftar in te voeren. Dat betekent: een gedifferentieerd tarief. Iedereen gaat een vast basistarief betalen plus 4 euro per keer dat de grijze bak aan de straat wordt gezet. Dat betekent dat je alleen betaalt voor het afval dat je echt aanbiedt. Door goed te scheiden betaal je dus minder en draag je bij aan een goed milieu. Ook hebben we voorgesteld om 20 extra verzamelcontainers te plaatsen voor PMD, zodat u niet zo ver hoeft te lopen. Ook kan iedereen die dat wil, in de toekomst een grote groene bak krijgen in plaats van de kleine bakken die er nu zijn.

Ik ben benieuwd wat de gemeenteraad gaat besluiten.