HOME  |  In de gemeente  |  Nieuws  |  Plastic, metaal en drinkpakken in 2020 samen in één container

Plastic, metaal en drinkpakken in 2020 samen in één container (23-12-2019)

Dit item is verlopen op 18-08-2020.

Metalen verpakkingen kunt u vanaf 1 januari samen met de plastic verpakkingen en kartonnen drinkpakken kwijt in de verzamelcontainers bij u in de wijk. U hoeft metalen verpakkingen dus niet meer bij het restafval te gooien.

Wat is PMD-verpakkingsmateriaal?
PMD is een afkorting voor Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), Metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en Drinkpakken (zoals sappen en zuivel). Een aanzienlijk deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) wordt gevormd door dit PMD afval. Het zijn feitelijk grondstoffen, die heel goed kunnen worden hergebruikt. Wilt u precies weten wat er bij het PMD-afval mag, kijk dan op de uitgebreide wel/niet-lijst.

Waarom PMD inzamelen?
Uit onderzoek is gebleken dat ons restafval voor 80% bestaat uit afval dat we kunnen hergebruiken. Een groot deel van ons restafval kan nog uitgesorteerd worden zodat het voor hergebruik geschikt is. Om afval scheiden te stimuleren is onlangs besloten Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) via één systeem in te zamelen. Dat is gemakkelijker voor u en zo willen we bereiken dat er meer afval kan worden hergebruikt en minder restafval verbrand hoeft te worden. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee, want verbranden is zonde en duur!

Waarom kan PMD nu wel goed samen?
De techniek op het gebied van afvalscheiding is enorm vooruitgegaan. Onze afvalverwerker kan plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken goed van elkaar scheiden. Dit gebeurt als volgt. Bij aankomst in de fabriek wordt het PMD op een lopende band gestort. Het metalen verpakkingsmateriaal wordt via magneten uit het PMD-afval gehaald. Via schud- en trilsystemen worden drankenkartons uit het materiaal gehaald. Daarna worden de verschillende kunststoffen met optische infrarood scheiders gedetecteerd en met lucht uit de afvalstroom geblazen. Naast metalen en drankenkartons worden wel vijf verschillende soorten plastic gesorteerd en ieder op hun eigen manier verwerkt tot nieuwe grondstoffen.