HOME  |  In de gemeente  |  Nieuws  |  Nieuwe rolcontainers vanwege Diftar

Nieuwe rolcontainers vanwege Diftar (02-05-2018)

Vanaf 1 juli gaan we 'proefdraaien' met het afvalinzamelingssysteem Diftar. Omdat u voor Diftar nieuwe containers nodig heeft, krijgen alle huishoudens, die niet in een flat, een appartementencomplex of het kernwinkelgebied wonen, de komende weken twee nieuwe rolcontainers: één voor het restafval en één voor groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval).
 

De nieuwe containers worden thuis omgeruild met de oude. Er hoeft hiervoor niemand thuis te zijn. Iedereen wordt per brief geïnformeerd wanneer hun straat aan de beurt is voor de omruilactie en hoe dat precies gaat. Dit wordt in fases gedaan. Deze fases zijn ingedeeld op inzameldag. Hierbij houden we rekening met inhaaldagen in verband met Hemelvaartsdag en Pinksteren.

Betalen per gebruik
Met het Diftar-systeem betaalt u een vast basistarief, dat lager is dan de huidige afvalstoffenheffing. Daarnaast betaalt u per keer dat u de grijze container met restafval laat legen. Uw nieuwe restafvalcontainer heeft daarom een chip. Deze chip registreert of de container wordt geleegd. Per ophaalbeurt betaalt u € 4,-. Niet laten ophalen, betekent dus een besparing voor u.

Vanaf 1 juli wordt er nog geen bedrag in rekening gebracht. Zo kunnen we een half jaar lang controleren of alles goed werkt. Vanaf 1 januari 2019 wordt het betalingssysteem definitief ingevoerd (de gemeenteraad neemt in december 2018 een definitief besluit over de tarieven voor 2019). In deze folder leest u precies hoe het nieuwe systeem werkt en wat er voor u verandert.

Nieuwe rolcontainers
De nieuwe rolcontainers hebben een inhoud van 240 liter. Dit is waarschijnlijk groter dan u gewend bent. Het voordeel is dat u uw restafvalcontainer minder vaak hoeft aan te bieden. Dit is voordeliger voor u. Ook kunt u meer gft-afval kwijt. 

Ondergrondse containers
Woont u in een flat, een appartementencomplex of het kernwinkelgebied en maakt u gebruik van een ondergrondse container? Dan verandert er pas later dit jaar iets voor u. U krijgt dan de mogelijkheid om het gft-afval te scheiden en u ontvangt een (nieuwe) gebruikerspas die is gekoppeld aan uw adres. Iedere keer als u een zak met restafval in de ondergrondse container gooit, betaalt u een vast bedrag. 

Op www.goes.nl/afval kunt u meer lezen. U vindt daar ook een lijst met veel gestelde vragen en de antwoorden.

Bekijk hier ons animatiefilmpje over Diftar