HOME  |  In de gemeente  |  Nieuws  |  Kap monumentale Lindeboom op begraafplaats

Kap monumentale Lindeboom op begraafplaats (12-07-2017)

Dit item is verlopen op 12-08-2017.

Al enkele jaren is één van de beeldbepalende monumentale lindebomen op de begraafplaats in Goes aangetast door tonderzwam. Hierdoor is de boom erg gevoelig voor breuk en is de kans op menselijke en materiële schade aanzienlijk. De boom zal daarom op korte termijn worden gekapt.

Tonderzwam
De tonderzwam is een schimmel die groeit op verzwakte of dode bomen en zorgt voor witrot in de boom. Doordat op de stam zwammen aanwezig zijn is het duidelijk zichtbaar dat witrot aanwezig is. Uit onderzoek blijkt dat de kern van de boomstam ernstig is aangetast waardoor de conditie en de levensverwachting van de boom zeer slecht zijn. Takken en zelfs de stam kunnen spontaan afbreken. Dit levert gevaar op voor bezoekers van de begraafplaats en er kan flinke schade ontstaan aan de grafmonumenten.

Risico
Onlangs is er een forse tak afgebroken. Dit heeft gelukkig geen gevaarlijke situatie opgeleverd doordat de tak boven een sloot hing. Het risico dat meer takken afbreken is te groot waardoor kappen helaas onvermijdelijk is.

Herplant
Wij vinden het erg jammer dat deze prachtige oude boom gekapt moet worden. Wij planten een nieuwe boom terug maar het duurt nog geruime tijd voordat deze boom net zo imposant is als de oude Linde.

Zodra er meer bekend is over de planning en de werkzaamheden zullen wij u hierover informeren.