HOME  |  In de gemeente  |  Nieuws  |  Japanse Duizendknoop bestrijden

Japanse Duizendknoop bestrijden (22-05-2019)

Dit item is verlopen op 03-12-2019.

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende en woekerende plant. Ze schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groende bladeren aan met een grootte van 5-12 cm. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. Door de sterke groeikracht verdrukt de duizendknoop andere planten en maakt zelfs funderingen van wegen en gebouwen kapot.

Wat doet de gemeente?

Sommige tuincentra verkopen de duizendknoop nog als tuinplant en geregeld duiken de stengels nog op in bloemstukken. De gemeente Goes bestrijdt de plant door ze eerst af te maaien en vervolgens de nieuwe uitlopers te bespuiten met Roundup. De gemeente gebruikt geen chemische middelen in de openbare ruimte, maar maakt voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop een uitzondering. 

Wat moet ik doen met de Japanse duizendknoop in mijn tuin?

Vanwege de snelle verspreiding van de plant en de schade die de plant kan veroorzaken vragen wij u om de plant, zodra deze in uw tuin voorkomt, te bestrijden. Knip de plant tot de grond af. Herhaal dit vervolgens meerdere keren per groeiseizoen, zo raakt de plan uitgeput en komt na verloop van tijd niet meer terug. Stengels, bladeren en wortels mogen gewoon in de groene bak; het groenafval van Goes gaat naar Indaver en dat bedrijf is gecertificeerd om dit afval te composteren.

Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven. Eventueel kan een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel toegepast worden aan het einde van het groeiseizoen (september).

Ziet u de duizendknoop in de openbare ruimte?

In de bijlage hieronder vindt u locaties in de gemeente Goes waarvan we weten dat de duizendknoop hier voorkomt. Wilt u andere locaties waar duizendknoop staat doorgeven aan de gemeente? Dit kan telefonisch via (0113) 140 113 (zes cijferig nummer), via WhatsApp (06) 170 080 07 of via de e-mail: stadskantoor@goes.nl

Te downloaden: