HOME  |  In de gemeente  |  Nieuws  |  Informatieplicht energiebesparing voor bedrijven

Informatieplicht energiebesparing voor bedrijven (12-06-2019)

Dit item is verlopen op 03-07-2019.

Bent u ondernemer en weet u al of u voor 1 juli verplicht bent om energiebesparende maatregelen te melden? Doe hier de check om te kijken of dit voor u/uw bedrijf van toepassing is.

Waarom informatieplicht?
Verbruikt uw bedrijf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas of meer per jaar? Dan heeft u een informatieplicht om te melden welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen. Dit moet u voor 1 juli 2019 rapporteren op het e-loket van RVO (dus niet aan de RUD Zeeland of aan de gemeente).

Deze nieuwe “informatieplicht energiebesparing” is geregeld in het Activiteitenbesluit Milieubeheer en geldt naast de bestaande energiebesparingsplicht. Met de informatieplicht willen het bedrijfsleven en de overheid energiebesparing versnellen. Bekijk hieronder een verduidelijkende video:


 

Stappenplan informatieplicht en overzicht energiebesparende maatregelen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een stappenplan gemaakt waarmee u gemakkelijk ziet of uw bedrijf een informatieplicht heeft. Om dit in te vullen, heeft u uw jaarlijkse verbruik van elektriciteit en aardgas nodig. Bekijk het stappenplan hieronder.

Stappenplan informatieplicht energiebesparing

Energiebesparende maatregelen

Per bedrijfstak heeft RVO een overzicht gemaakt van erkende maatregelen die u kunt nemen. Deze energiebesparende maatregelen verdient u binnen vijf jaar weer terug.

Erkende maatregelen voor energiebesparing

Informatieplicht, hoe werkt het? Melden aan RVO!

Rapporteer de energiebesparende maatregelen die u heeft genomen voor 1 juli 2019 op het e-loket van RVO. Om dit te rapporteren heeft u eHerkenning niveau 1 nodig. U kunt dit aanschaffen via de website van eHerkenning. De levertijd is minimaal 5 werkdagen.

Met uw eHerkenning kunt u inloggen en een account aanmaken op het eLoket van RVO. Hier vindt u een overzicht van erkende energiebesparende maatregelen voor uw bedrijfstak. Vervolgens kunt u aangeven of u de maatregel heeft toegepast, niet heeft toegepast of een alternatieve maatregel heeft toegepast.

eLoket RVO

De energiebesparende maatregelen die u heeft genomen hoeft u dus niet aan de RUD Zeeland en niet aan de gemeente te rapporteren.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/informatieplicht. U kunt de helpdesk van de RVO bereiken via 088-042.42.42 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur).