HOME  |  In de gemeente  |  Nieuws  |  Historische ANWB wegwijzer in Kloetinge terug van weggeweest

Historische ANWB wegwijzer in Kloetinge terug van weggeweest (02-06-2021)

Dit item is verlopen op 18-06-2021.

De historische ANWB wegwijzer aan het Geertesplein in Kloetinge is weer zo goed als nieuw.

Op initiatief van inwoner Rob Strating, is op woensdag 2 juni de historische wegwijzer teruggeplaatst na een grondige restauratie.

Rob Strating is groot liefhebber van auto’s en alles wat daarmee te maken heeft. Hij beschouwt de wegwijzer dan ook als cultureel erfgoed. Toen hij de onderhoudsstaat van de paal steeds verder zag verslechteren heeft hij contact gezocht met de Schildersvakopleiding Zuid-West in Goes.

Begin december 2020 is de paal naar de Schildersvakopleiding vervoerd. Onderweg brak het ANWB logo van de paal. De afdeling metaal van het Goese Lyceum heeft daarom een aluminium ‘voet’ aan het logo gemaakt, waardoor het met een bout aan het bord kon worden bevestigd. De leerling-schilder Habtay Istefanes Bairu heeft de paal volledig gerestaureerd.

Restauratie

Habtay Istifanes Bairu is in 2015 uit Eritrea in Nederland gekomen. Hij heeft de hele zomer van 2020 bij schilderbedrijf Noom uit Sint-Maartensdijk stage gelopen. Daarna is hij op de Schildersvakopleiding gekomen om zijn praktische vaardigheden bij te scholen. De wegwijzer was voor hem een mooi project om verschillende vaardigheden te leren.

De wegwijzer is onder meer grondig schoon gemaakt, er zijn wat gaten in de paal die weer netjes zijn gedicht en alles is in de originele kleuren blauw en wit terug gebracht.

Historie

De ANWB geeft aan dat deze wegwijzer pas in 1975 in kaart werd gebracht. Dit type wegwijzers bestaat al sinds begin jaren ’50.

Oorspronkelijk stond de wegwijzer op de kruising Tervatenseweg/Bredeweg in Kloetinge. Na de verbreding van de Lewestraat is de paal op de kruising van de Lewestraat met Marktveld en Geertesplein geplaatst. Daar wordt hij weer teruggeplaatst.