HOME  |  In de gemeente  |  Nieuws  |  De Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop (20-09-2018)

Dit item is verlopen op 02-12-2019.
Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is een snel groeiende en woekerende plant. Ze schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groende bladeren aan met een grootte van 5-12 cm. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. In augustus bloeit de plant met kleine crème witte bloemen en in de winter sterft hij af maar blijven verdorde stengels staan.

Door de sterke groeikracht verdrukt de Duizendknoop andere planten en maakt zelfs funderingen van wegen en gebouwen kapot.

Wat moet ik doen met de Japanse duizendknoop in mijn tuin?

Knip de plant tot de grond af. Herhaal dit vervolgens meerdere keren per groeiseizoen, zo raakt de plan uitgeput en komt na verloop van tijd niet meer terug. Voer het groenafval niet af via de composthoop of de gft container maar met de restcontainer. Ieder scheutje van de plant kan namelijk ergens en nieuwe plant worden. OP deze manier voorkom je zo goed mogelijk verdere verspreiding van de plant.

Dit doet de gemeente

De gemeente heeft de voor hen bekende locaties in beeld gebracht en maait deze locaties meerder keren per groeiseizoen. Na het maaien worden de overblijvende delen worden gespoten met het chemische bestrijdingsmiddel Roundup. Het maaisel wordt apart aan de verwerker aangeboden.

De gemeente gebruikt geen chemische middelen in de openbare ruimte, maar maakt voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop een uitzondering.