HOME  |  In de gemeente  |  GFT afval

GFT afval

Met de campagne ‘GFT omhoog’ willen de 13 Zeeuwse gemeenten inwoners stimuleren om meer groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) gescheiden aan te bieden. Met deze campagne willen de gemeenten inwoners bewust maken van het feit dat er nog teveel gft-afval in de grijze container wordt aangetroffen.

Van Afval naar Grondstof

Eén van de doelstellingen van de Rijksoverheid op het gebied van afvalscheiding is 75% scheiding van het huishoudelijk afval en 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020. Op dit moment is het scheidingspercentage 60 procent en wordt er 269 kilo restafval per inwoner per jaar ingezameld. Om deze doelstellingen te behalen is onder andere het programma ‘van Afval naar Grondstof’ opgesteld. Door afval goed te scheiden blijft er nog maar weinig restafval over en kan er meer afval worden hergebruikt. Met deze campagne besteden de gemeenten aandacht aan dit programma.

Besparing mogelijk

Helaas wordt nog lang niet al het gft-afval gescheiden ingezameld. Meer dan de helft van het gft-afval belandt in de grijze container. Dit is op jaarbasis circa 85 kg per inwoner. Al dat gft-afval wordt niet gecomposteerd, maar gaat naar de verbrandingsoven. Dat is zonde, want het scheiden van gft-afval is goed voor het milieu: het spaart grondstoffen en voorkomt milieuvervuiling.

Naast dat het verwerken van gft-afval beter is voor het milieu dan het verwerken van restafval, heeft het ook een financieel voordeel. Het verwerken van een ton gft-afval is namelijk veel goedkoper dan de verwerking voor restafval. De extra kosten voor al het gft-afval dat belandt in het restafval bedragen bijna € 10,- per huishouden per jaar. Dit kan worden bespaard door meer gft-afval in de groene container te gooien.

Wat mag er in de groene gft-container?

Hieronder vindt u een overzicht van wat u wel en niet in de groene container voor het GFT kunt doen.

Wat kan er bij het GFT afval?  Wat kan er niet bij het GFT afval?
Klokhuizen Stofzuigerzakken (volle)
Schillen van fruit Houtskool en resten
Resten van groenten (rauw) Kattenbakkorrels
Gekookte etensresten Haren van mensen
Aardappelschillen Haren van dieren
Eierschalen (verkleinen) Wol
Pinda- en notendoppen  Hout
Verlepte bloemen en kamperplanten Grof snoeihout
Mest van huisdieren Dikke takken
Bladeren, dunne takken en schors Luiers
Turfmolm Zand en (pot)grond
Plastics met het kiemplant logo Zand (ook vogelkooi)
Zaagsel Oasis (steekschuim)
Brood(resten) Mosselschelpen
Bloemen
Bladeren en takken
Theezakjes, koffie en koffiefilters
Gras
Kaaskorsten zonder plastic
Kattenbakkorrels met milieukeur
Vlees- en visresten
Aanvragen tweede groene container of compostvat

Heeft u niet voldoende ruimte in uw container? U kunt tegen betaling een extra groene container van de gemeente huren. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw gemeente.