Identiteitskaart (ID-kaart)

Algemeen

Wanneer u een nieuwe ID-kaart aan wilt vragen, komt u hiervoor op afspraak naar het stadskantoor in de gemeente waar u ingeschreven staat. Tijdens deze afspraak maken we samen met u de aanvraag voor uw nieuwe ID-kaart in orde.

Aanvragen identiteitskaart

U kunt uw aanvraag op 2 manieren doen:

  1. U start uw aanvraag digitaal. U betaalt hierbij direct online. Vervolgens maakt u een afspraak om uw aanvraag aan de balie af te ronden. Daar wordt uw identiteit vastgesteld en worden uw pasfoto en vingerafdruk aan de aanvraag toegevoegd.
  2. U maakt een afspraak om een ID-kaart aan te vragen. De volledige aanvraag wordt aan de balie samen met u gedaan. U betaalt ook aan de balie.

Als u een spoedaanvraag moet doen (ophalen de volgende werkdag, als de aanvraag voor 15u aan de balie is afgerond), kan de aanvraag niet online gestart en betaald worden, dit komt, omdat we u dan zo snel mogelijk willen helpen en geen tijd kunnen verliezen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

De afspraak maken, voorbereiden met DigiD en betalen met Ideal.

De afspraak maken en aan de balie betalen met pin.

Als u de ID-kaart voor uw kind(eren) aanvraagt moet bij de afspraak aan de balie en vervolgens bij het afhalen van de ID-kaart uw kind zelf aanwezig zijn.

U kunt uw ID-kaart vervolgens afhalen aan de informatiebalie van het stadskantoor met het afhaalbewijs dat u van ons meekrijgt bij de aanvraag. Bij spoedaanvragen die voor 15.00 uur zijn afgerond is dit de eerstvolgende werkdag, bij reguliere aanvragen is dit binnen 5 werkdagen na uw balie afspraak.

De processen zien er in hoofdlijnen als volgt uit:

Bij de aanvraag voorbereiden met DigiD, betalen en afspraak maken.

Stap 1: Start aanvraag online met DigiD en betaling middels iDEAL

Stap 2: Balieafspraak voor afronden aanvraag

Stap 3: Afhalen identiteitskaart aan de receptie (zonder afspraak)

Bij de afspraak maken en aan de balie betalen met pin.

Stap 1: Afspraak maken voor de balie

Stap 2: Balieafspraak om de aanvraag te doen en betaling per pin

Stap 3: Afhalen identiteitskaart aan de receptie (zonder afspraak)

Spoedaanvraag

Neemt u alstublieft telefonisch contact met ons op om een afspraak te maken. Telefoonnummer: 14 0113

Meenemen

Als u naar het stadskantoor komt neemt u alle identiteitsbewijzen en paspoorten mee die u heeft, ook als ze zijn verlopen, daarnaast neemt u een pasfoto mee die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. U kunt uw pasfoto’s ook maken in het pasfotohokje in de centrale hal van het stadskantoor. Het pasfotohokje is niet geschikt voor kinderen onder de zeven jaar oud. Als u uw ID-kaart nog niet via Ideal betaald heeft, neemt u ook uw pinpas mee.

Voor kinderen tot 12 jaar zorgt u voor de schriftelijke toestemming van beide ouders of degene die het gezag over het kind heeft. Deze toestemming heeft u nodig tijdens de afspraak op het stadskantoor, dat kan via het digitale toestemmingsformulier met DigiD .

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Als uw ID-kaart kwijt of gestolen is, geeft u dit zo snel mogelijk door, om misbruik te voorkomen. Dit wordt direct verwerkt als u de vermissing digitaal doorgeeft met DigiD. Als u dit niet kunt of wilt, kunt u de vermissing tijdens een afspraak aan de balie doorgeven, let u er alstublieft op, dat u dit aangeeft bij het maken van de afspraak. Verliest u uw ID-kaart in het buitenland? Doe dan eerst aangifte bij de politie ter plaatse. Vervolgens meldt u de vermissing digitaal met DigiD of tijdens een afspraak aan de balie. Als uw ID-kaart vermist is en u wilt een spoedaanvraag doen, houd er dan rekening mee dat dit waarschijnlijk wat langer duurt.

Vertrekt u vandaag al? Kijk dan voor meer informatie over een noodpaspoort op de website van de Rijksoverheid.

Waar is de ID-kaart geldig

Een identiteitskaart is geldig in de meeste Europese landen. Op de website van de Rijksoverheid ziet u naar welke landen u hiermee kunt reizen.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een eigen paspoort of ID-kaart hebben. Als uw kinderen een andere achternaam hebben dan u, dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. U kunt meer lezen over reizen met kinderen op de website van de Marchaussee. Heeft u geen gezag over het kind? Het formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland gebruikt u om aan te tonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben voor de reis naar het buitenland.

Kosten 2023

Kosten ID-kaart 2023
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) €70,35
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag €123,35
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar (5 jaar geldig) €37,95
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag €90,95