Goes gaat de strijd aan tegen menstruatiearmoede

Bij één op de tien meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Daarom komen er in de gemeente Goes steeds meer Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP’s) in samenwerking met het Armoedefonds.

Menstruatiearmoede heeft een groot effect op het dagelijks leven van veel meisjes en vrouwen. Ze missen lessen op school of kunnen niet sporten. Vaak gebruiken ze goedkope maar onveilige alternatieven zoals wc-papier of oude kleding in het ondergoed. Bij een MUP kunnen meisjes en vrouwen zelf de keus maken welk menstruatieproduct zij comfortabel vinden. Daarom zijn er verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons verkrijgbaar. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar.

Laagdrempelige locaties

De gemeente Goes opent uitgiftepunten van menstruatieproducten bij verschillende scholen en andere laagdrempelige locaties zoals Voedselbank de Bevelanden. André van der Reest, wethouder van de gemeente Goes: “Meisjes en jonge vrouwen moeten gelijke kansen krijgen in het onderwijs en in de samenleving. Zij mogen niet de dupe zijn van de financiële problemen thuis.” Er zijn nu veertien MUP’s in de gemeente Goes en dat aantal stijgt nog steeds. 

'Hygiëne is geen luxe'

Penny van Laarhoven, woordvoerder van het Armoedefonds: “We zijn blij met de samenwerking met de gemeente. Hygiëne is geen luxe, maar een basisbehoefte die voor iedereen toegankelijk moet zijn.” Inmiddels helpt het Armoedefonds zo’n 170.000 mensen door heel Nederland via MUP’s op scholen, in buurthuizen, bibliotheken en bij armoedehulporganisaties. Voor een MUP-locatie in de buurt, klik je hier: MUP - Google My Maps.

Naast de MUP’s kent de gemeente Goes ook diverse andere regelingen voor mensen met weinig geld. Voor meer informatie kun je terecht bij https://www.goes.nl/laag-inkomen-en-hulp-nodig.