Sluiting badhuis (40 jaar geleden)

Gemeentearchief
HOME  |  Rubrieken  |  Zoveel jaar geleden  |  Sluiting badhuis (40 jaar geleden)

Sluiting badhuis (40 jaar geleden)

Het Groene Kruisgebouw op de dag van de opening op 1 juli 1953

 

 

Op 1 maart is het 40 jaar geleden dat het laatste badhuis van Goes gesloten is. Het badhuis aan de Beatrixlaan was in 1953 in gebruik genomen en gevestigd in het Groene Kruisgebouw, waar ook het consulatiebureau, de kraamzorg en kruisverenigingen ondergebracht waren.

 

De achterzijde van het Groene Kruisgebouw op de dag van de opening

 

 
 
 

Het badhuis had een capaciteit van 22 douches en 2 kuipbaden. Gebruikers van douche of bad betaalden aanvankelijk 25 cent en in later jaren was het tarief 45 cent.

 
Zeker in het begin was het badhuis een groot succes. Het jaarverslag van de Stichting Medisch Centrum van 1953 schrijft hierover: "Het badhuis werd opengesteld enige dagen na de officiële opening van het gebouw. Het gebruik hiervan overtrof verre de verwachting. Er werden in een halfjaar tijd niet minder dan 30605 kaartjes verkocht of gemiddeld per week 1177. Enkele weken werden genoteerd waarin de verkoop meer dan 1200 bedroeg."
 
Begin jaren zeventig was een rendabele exploitatie van het badhuis niet meer mogelijk, doordat langzamerhand iedere woning inmiddels wel voorzien was van douche of bad.
 
Op zaterdag 24 februari 1973 werd het beheerdersechtpaar Jobse nog eens in het zonnetje gezet voor hun aan het badhuis bewezen diensten. Naast het badhuis verrichtten zij werkzaamheden voor de in het Groene Kruisgebouw gevestigde medische diensten.  
Deze diensten bleven wel en zijn later naar gebouw Magnolia verhuisd en in de jaren negentig naar nieuwbouw op de Westwal (GGD). 
 
 
 
Het Groene Kruisgebouw met badhuis in Wolphaartsdijk in 1957
 
 
Ook de dorpen 's-Heer Arendskerke, Wolphaartsdijk en Kloetinge beschikten ooit over een badhuis.
 
 
 
"De Zon"
 
Het eerste badhuis in Goes kwam waarschijnlijk in of kort na 1912. In dat jaar werd vergunning gevraagd tot vestiging van een badinrichting bij Stoomwasserij De Zon aan de Bleekerstraat.
 
 
Goessche Courant 16 maart 1912
 
 


Goessche Courant 26 maart 1912

 
 
Deze badinrichting werd op 17 december 1928 gesloten.
 
 
 
Goessche Courant 10 december 1928
 
 
 
Westwal
 
Pas in 1945 komt er weer een badhuis. Onder auspiciën van het Roode Kruis wordt een badinrichting achter de Ambachtsschool aan de Westwal in gebruik genomen. Deze badinrichting was te bereiken vanaf het poortje bij de Beestenmarkt en was gesitueerd bij de kleuterschool (achter de Ambachtsschool dus).
Deze badinrichting werd reeds door Britse militairen gebruikt, maar in mei 1945 ook toegankelijk voor de burgerbevolking.
 
Op 18 april 1951 besluit de raad tot het verlenen van financiele garantie voor een op te richten Stichting Medisch Centrum aan de Beatrixlaan met badhuis. In deze stichting participeerden o.a. de kruisverenigingen en de Stichting Kraamzorg. Ook besloot de raad om bij te dragen in het eventuele exploitatietekort van het badhuis.
Het complex aan de Beatrixlaan werd in de jaren 1952/1953 gebouwd. Op 1 juli 1953 werd het badhuis opengesteld.