Opening watertoren (100 jaar geleden)

Gemeentearchief
HOME  |  Rubrieken  |  Zoveel jaar geleden  |  Opening watertoren (100 jaar geleden)

Opening watertoren (100 jaar geleden)

Als we vanuit het oosten Goes naderen dan zien we enkele karakteristieke bouwwerken, die deel uit maken van de Goese skyline. We zien de beide Maria Magdalenakerken, de televisietoren en de watertoren.

 

De watertoren gezien vanaf het Nissepadje in de jaren twintig. Collectie Bitter-van Opstal

 

De ontwerper van de watertoren is Carl Francke. De toren is 63 meter hoog, uitgevoerd met open skelet en betonnen kuip met stalen binnenwand. Het waterreservoir had een capaciteit van 1250m3.

 

 De watertoren in aanbouw, 1912. Archief Waterleidingmaatschappij (Delta Nuts)

  

 

PZC  17 mei 1913

 

De watertoren werd honderd jaar geleden in gebruik genomen: op 21 mei 1913 kon met de levering van (drink)water worden aangevangen.

 

 

 Prentbriefkaart 1915. Schenking S.P. Duvekot

 

Kloetingseweg, gezien in de richting van de 's-Gravenpolderseweg in 1920. Op de achtergrond links is speeltuin ''De Tol' te zien. De afbeelding komt voor in ''Goes in Spiegelbeeld', uitgave Goes, 1986.

 

Decennnialang werd de bevolking van Goes en omgeving  door middel van de toren van drinkwater voorzien, totdat de waterlevering op andere wijze ging plaatsvinden. Voor de werking van watertorens, zie http://www.kraanwater.nu/watweetjijvankraanwater/waterweetjes/watertorens/Pages/default.aspx

 

De toren werd verkocht en door de nieuwe eigenaar Van Garderen & Dekker werd het voormalige waterreservoir verbouwd tot kantoorruimte, goed voor een oppervlakte van 600m2. Op 26 mei 2000 werd de kantoorruimte in de watertoren officieel geopend door burgemeester Van der Zaag en wethouder Linssen. Toen werd ook de straatnaam Watertoren vastgesteld.

 

http://www.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2000-05-27/edition/null/page/14?query=Opening%20op%20hoog%20niveau&period=2000&sort=relevance

 

Lees hier het bericht "Opening op hoog niveau" in de PZC van 27 mei 2000 over de opening uit Krantenbank Zeeland:  

Gelukkig dat de Goese watertoren door de herbestemming deel kan blijven uitmaken van de skyline der Ganzestad!