Vijf takken Van Dijke

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Vijf takken Van Dijke

Vijf takken Van Dijke

In het midden Henk van Dijke, links zijn echtgenote Thea van Dijke-Paternotte en rechts archiefmedewerker Frank de Klerk


Henk van Dijke uit Amstelveen maakt een rondje langs verschillende archieven en was ook in Goes op bezoek om een verzameling boeken over de regiogeschiedenis te schenken. 
 

Voor de titels, kijk onder Aanwinsten bibliotheek.


De boeken had hij zo in de loop der jaren verzameld toen hij bezig was met genealogisch onderzoek naar vijf takken van het geslacht Van Dijke. Ongeveer vijftig jaar is hij bezig geweest met zijn familiegeschiedenis.

Inmiddels heeft hij over de takken Van Dijke verschillende publicaties via Gens Data het licht doen zien. Daarom kunnen de boeken weg, zijn kinderen hebben er geen belangstelling voor.  Eerder was hij al in Zierikzee en Tholen en bij het Zeeuws Archief.

 


Zijn eerste publicatie, die begin 2000 verscheen, beslaat meer dan tweeduizend personen en gaat over rooms-katholieke stamouders afkomstig uit Kalmthout. De stamouders van zijn tweede publicatie, meer dan achttienhonderd personen, zijn van Zeeuwse stam, vermoedelijk geboren in Poortvliet. Zijn derde publicatie, bestaande uit meer dan zestienhonderd personen, omvat twee van oorsprong Schouwen-Duivelandse geslachten Van Dijke. In de maand juni 2000 kwam de meest omvangrijke vierde publicatie uit, met meer dan vierduizend personen, verdeeld over veertien generaties, waarvan de stamouders uit Goes en omgeving afkomstig zijn. Zelf hoort hij tot deze tak. In 2002 verscheen het laatste deel, een publicatie van een groot aantal (fragment-)genealogieën van deels uitgestorven geslachten Van Dijke, bestaande uit totaal ongeveer 2500 personen, waarvan meer dan elfhonderd met de familienaam Van Dijke.


Jacob Jobssen

Zijn onderzoek van de tak waarvan hij zelf afstamt, gaat terug tot 1600 met een Jacob Jobsen (nog geen achternaam), die uit Baarland kwam. Over deze stamvader schreef hij het artikel "Jacob Jobssen [van Dij(c)k(e)] - mijn favoriete voorouder", dat in 1996 in Gens Nostra verscheen. U kunt dit onderaan de bladzijde downloaden.

De stambomen die Henk van Dijke samenstelde, zijn te vinden op de Facebook-pagina Familie Van Dijke


September 2016