Vermet

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Vermet

Vermet


Nanny Elsman-Vermet was met haar kleinzoon Domus van Haren op bezoek om te kijken wat er te vinden was over de familie Vermet. 

Het was een idee van haar kleinzoon. Ze vertelt altijd veel over vroeger, over haar jeugd in 's-Heer Arendskerke, over haar familie. Ze zijn beiden geïnteresseerd in wat de familie vroeger gedaan heeft en waar ze gewoond heeft. Zo kwam hij op het idee om voor haar 83e verjaardag dit uitstapje te organiseren. 


Twee burgemeesters

Hij stuurde een mail naar het Gemeentearchief met de vraag of ze hen wegwijs wilden maken.
 

Overlooper der wateringe van Cruininge, 1686
 

De vermelding van Bastiaan Vermeth
 


"We kregen gelijk een leuke reactie als antwoord, met afbeeldingen van documenten uit 1686, waarin de naam Bastiaan Vermeth uit Kruiningen voorkwam, een portret van Jan Vermet, burgemeester van 's-Heer Arendskerke, en tevens de uitnodiging om zelf bij het Gemeentearchief verder te zoeken." Jan Vermet was burgemeester van 1882 tot 1891. Tot de gemeente hoorden sinds 1857 ook 's-Heer Hendrikskinderen en Lewedorp. 
 

Burgemeester Jan Vermet


De vader van mevrouw Vermet, Domus Martinus Vermet, was ook burgemeester van 's-Heer Arendskerke, van 1955 tot de gemeentelijke herindeling in 1970.


Vermetstraat

Het is zeker niet de eerste keer dat ze in Zeeland zijn. Natuurlijk hebben ze weleens een foto gemaakt van het straatnaambordje van de Vermetstraat in 's-Heer Arendskerke. En gekeken waar ze vroeger woonde. Al diverse vakanties hebben ze hier doorgebracht. Een dochter van mevrouw Vermet is nu bijvoorbeeld met vakantie in Zoutelande. 


De Witte Pauw

Het ochtendje archiefbezoek heeft in ieder geval alweer een nieuwe vondst opgeleverd. Zo hebben ze boeken bekeken over boerderijen.Boerderij De Witte Pauw in Borssele is heel lang in het bezit van de familie Vermet geweest, vanaf de bouw vlak na de inpoldering. De boerderij dateert van 1725.
 

Pagina's uit W.E.P. van IJsseldijk,  'Oude boerderijen in Zeeland’


Van IJsseldijk wijdt in zijn boerderijenboek een hoofdstuk aan De Witte Pauw. Wat Domus en zijn oma nog niet wisten, was dat de boerderij genoemd is naar de witte pauw in het familiewapen van de Vermets. Dat wordt weer een zoektocht op zich. 
 

Hofstede De Witte Pauw in 1988. Foto B. van de Plasse


Verder hebben ze de al eerder genoemde archiefstukken over Bastiaan Vermeth bekeken, en nog meer, zoals stukken uit de boedel van een andere Bastiaan Vermet, overleden in Goes in 1793.
 

Mapje Rekening van de boedel van Bastiaan Vermet  t.b.v. Domis Janse Vermet etc., 1793
 

Inventaris van de boedel nagelaten door wijlen Bastiaan Vermet


Uit Zeeland?

Domus heeft de stukken gefotografeerd, het zijn nieuwe aanknopingspunten, puzzelstukjes van zijn onderzoek. Op internet heeft hij diverse genealogieën over de Vermets gevonden, die teruggaan tot 1600. 
Voor Domus is de vraag: komen ze echt uit Zeeland? Of toch uit België of Noord-Frankrijk, waar de naam veel voorkomt. 


Programma

Ze hebben een vol programma. Gisteren zijn ze vanuit Montfoort, omgeving Utrecht, naar Goes gekomen en hebben bij hotel Van der Valk overnacht. En na dit archiefochtendje willen ze boerderij De Witte Pauw weleens zien. En daarna naar de dochter in Zoutelande.


 

Juli 2018