Oproep: heeft u gegevens over families Oranje?

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Oproep: heeft u gegevens over families Oranje?

Oproep: heeft u gegevens over families Oranje?

Theatermaakster Nelleke Nieuwboer was op bezoek om gegevens over families Oranje te zoeken. Ze bereidt een voorstelling voor waarin die zullen voorkomen, verweven met de koninklijke familie Van Oranje. 


Al googelend was ze bij de website van het Gemeentearchief terechtgekomen, waar ze een artikel aantrof over de familie Canaan uit South-Dakota (VS), die op bezoek waren geweest om naar de familie Oranje te zoeken. Dit was de aanleiding voor haar komst, want er moest hier wel het een en ander te vinden zijn. Het Gemeentearchief heeft haar overigens ook met de familie Canaan in contact gebracht.


Historische stukken

Nelleke Nieuwboer heeft ongeveer vijftien historische stukken op haar naam staan, waaronder ook stukken waarin Oranjes voorkomen. Zelf heeft ze Oranjes in haar familie.


Kapelle

Zij zoekt naar gegevens die een licht kunnen werpen op haar vermoeden dat er een groep vluchtelingen uit Orange is gekomen, die zich eerst in Kapelle vestigde en zich van daaruit verspreid heeft. Zij let daarom ook speciaal op namen als d'Orange, Oranije en Orangie, zoals 'met attestatie uit Orange' of  'afkomstig van d'Orangie'.  

In Orange zaten veel Joden, ook dat gegeven heeft haar specifieke interesse.
 

Proef van de poster voor de voorstelling. De fototegels zijn afkomstig uit een expositie over Willem van Oranje in het Nationaal Militair Museum.
 


Als zij voldoende aanknopingspunten vindt, zal de voorstelling in 2019 te zien zijn. Joodse muziek zal daar zeker in voorkomen. De voorstelling zal in ieder geval in de regio Utrecht te zien zijn, maar wellicht ook wat dichter in de buurt.


Oproep

Als mensen iets weten over de Oranjes en over vluchtelingen uit Orange, hoort ze het graag. Het gaat om vluchtelingen vóór de Hugenoten (dus vóór de periode tweede helft zeventiende eeuw).

Informatie over de theaterstukken van Nelleke Nieuwboer is o.a. te vinden op de website www.kunstrijk.nl


September 2018