Families van der Horst en Fukken

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Families van der Horst en Fukken

Families van der Horst en Fukken
Harry van der Horst uit Stabroek (België) zoekt in de bevolkingsregisters van Goes naar gegevens over zijn familie. Het voorvoegsel van zijn familienaam wordt met een kleine letter geschreven, en niet zoals in België gebruikelijk met een hoofdletter. De familie komt dan ook uit Nederland.


Van der Horst
 

Hij vond aardig wat in het Goese archief. Allerlei Van der Horsts en de adressen waar zij woonden.
 

 

Bevolkingsregister met de familienaam van der Horst


Dat zijn familie uit Goes kwam, was het enige wat hij wist toen hij twee jaar geleden, vervroegd met pensioen, aan zijn stamboomonderzoek begon. Dat had zijn vader hem vroeger weleens verteld. Verder niets, maar inmiddels heeft hij een uitgebreide genealogie, met vele takken.


Amerika


In Amerika vond hij ook takken van de familie Van der Horst terug. Dat ontdekte hij toen hij zijn stamboom op www.myheritage.com zette. Daar kreeg hij heel veel respons op. Deze takken heeft hij allemaal aan zijn stamboom toegevoegd.


Schippers


Hij begon zijn zoektocht in het archief van Antwerpen en op internet. Daarna ging hij andere archieven bezoeken. Zijn oudste vondst is een Van der Horst in Druten (Gelderland) in 1560. De Van der Horsts waren schippers. De eeuwen daarna treft hij ze ook in Rotterdam aan en van die tak stamt hij af.

Zijn overgrootvader Antonius Jacobus van der Horst voer tussen Duisburg en Antwerpen heen en weer, zijn schip heette Luctor et emergo. Ook alweer een Zeeuwse link.

  

Fukken


Overgrootvader Antonius trouwde met winkeliersdochter Leonardina Cornelia Fukken uit Goes.
 

De huwelijksadvertentie van Antonius en Leonardina in de Middelburgsche Courant van
9 januari 1872


Ook op de familienaam Fukken richt Harry van der Horst zich dus in zijn onderzoek. Hij vond ze op diverse adressen.  
 

 

 Bevolkingsregister met de familienaam Fukken


Leonardina's geboortehuis stond aan de Sint Jacobstraat 22, destijds aangeduid als wijk B nummer 108.
 

 

De Sint Jacobstraat in de jaren dertig


Ze hadden er vlakbij een winkel waar ze flessen bier verkochten, die ze zelf vanuit het vat in de fles goten. Dat was in het pand waar nu discotheek El Toro zit.


Winkeliers
 

Nog meer familieleden met winkels waren er, Fukken is een bekende middenstandsnaam in Goes. 

Aan de Lange Kerkstraat zat Het Wapen van Goes, een handel in sigaren en 'mestingsartikelen'. 
 

De winkel van D. Fukken aan het begin van de Lange Kerkstraat. Links ervan zit de handel in 'Kruit, hagel en patronen' van Visser. Helemaal links is de Papegaaistraat te onderscheiden.


Om de hoek, aan de linkerkant op nummer 2 in de Papegaaistraat zat J. Fukken met een handel in sigaren en een agentschap voor de Holland Amerika Lijn.
 

Uit de Goesche Courant van 9 juli 1881


Dat er ook Van der Horsts naar Amerika zijn vertrokken, heeft mogelijk te maken met dit agentschap.

Het pand aan de Papegaaistraat is later opgegaan in hotel Centraal, waar overigens ook een Fukken directeur geweest is. Het pand is er niet meer, destijds gesloopt voor de bouw van een bank.
 

Hotel Centraal in 1915


Aan de andere kant van de Grote Markt zat een Fukken met een sigarenhandel.
 

De sigarenwinkel van Fukken op de Grote Markt 


Harry van der Horst bezoekt de adressen die hij vindt ook. Kijken of het huis er nog is en er een foto van maken. Hij heeft op deze manier al aardig wat in de stad
rondgewandeld en Goes is vertrouwd voor hem geworden.


Naar Antwerpen


Antonius en Leonardina bleven niet in Goes. Ze vertrokken in 1889 naar het schipperskwartier in Antwerpen, waar ze een café op 't Eilandje begonnen. Het ligt voor de hand dat Antonius hier bekend was door zijn boottochten. Van der Horst denkt dat zijn overgrootouders die stap zetten vanwege de economische bloei van Antwerpen in die tijd. Dat heeft hij ook uitgezocht. In Antwerpen werd een reduite gebouwd en ook een tweede koninklijk paleis. Er was de dreiging van de Duitsers en de gedachte was dat Antwerpen veel zou moeten opvangen in het geval Brussel zou vallen. En zo komt hij van de kleine familiegeschiedenis in de grote geschiedenis.


Krantenbank


Van der Horst vertelt dat alleen het noteren van data van geboortes, huwelijken en overlijden niet zo veel zegt. Veel interessanter is om eromheen te zoeken. Een prachtige bron is de Krantenbank Zeeland. Daar vond hij veel. Bovenstaande advertenties bijvoorbeeld.


Cirkel


De stamboom van Harry van der Horst blijft gestaag uitbreiden. Op kaarten brengt hij de omzwervingen van zijn familieleden in beeld.
 

 

Harry van der Horst met de kaart waarop de woonplaatsen van zijn Vlaamse en Zeeuwse familieleden gemarkeerd zijn


Zijn dochter woont in Yerseke. "Zij heeft de cirkel rondgemaakt," lacht hij.

Zelf woont hij, hoe toevallig kan het zijn, in de Familiestraat. En wat? Hij ontdekte dat er in zijn straat een familielid van hem woont. Dat gaat tot tweehonderd jaar terug, dat wel, maar toch.

Hij denkt erover om er een boek over te maken en in eigen beheer uit te geven. Data, verhalen en beeldmateriaal heeft hij genoeg. Hij blijkt trouwens ook in de verte familie van oud-premier Ruud Lubbers te zijn.


Contact 


Harry van der Horst wil graag in contact komen met familieleden en anderen die meer informatie hebben over de families Van der Horst en Fukken.

harry.vdhorst@telenet.be
April 2014