Families Oranje, Hartog, Terhorst, De Groot en Canaan

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Families Oranje, Hartog, Terhorst, De Groot en Canaan

Families Oranje, Hartog, Terhorst, De Groot en CanaanFoto archiefmedewerker Frank de Klerk en bezoekersJoan en Charles Canaan in de studiezaal

Archiefmedewerker Frank de Klerk assisteert Joan en Charles Canaan bij het onderzoek naar de familie Oranje


Charles en Joan Canaan uit South-Dakota (VS) waren bij het Gemeentearchief om te zoeken naar voorouders met de achternaam Oranje. De Canaans waren een maand in Europa, bij hun zoon die in Duitsland woont, en speciaal voor de familiegeschiedenis zijn ze naar Goes gekomen. Ze maakten er meteen een toeristisch uitstapje van.


Internet

Charles Canaan is geboren in California. Zijn grootvader, een Terhorst, komt uit Enschedé en zijn grootmoeder, een De Groot, uit Hattum. Hij had al eerder onderzoek naar zijn eigen familie gedaan, nu onderzoeken ze haar stamboom. Via diverse genealogische sites hadden ze al het nodige uitgezocht, nu wilden ze verder zoeken en tevens de op internet gevonden data controleren.


Neeltje
 

Joan Canaan is geboren in Iowa. Haar grootmoeder was Neeltje (later Nelly genoemd) Hartog en werd in Goes geboren. De ouders van Neeltje ook. Joans overgrootmoeder was Pieternella Oranje. Zij trouwde met Samuel Hartog.


Grootmoeders handtekeningen


De Canaans zoeken in de periode 1850 tot 1930 en zijn enthousiast over wat ze allemaal vonden. De beroepen bijvoorbeeld, dat Samuel Hartog klerk was en Pieternella Oranje de dochter van een kleermaker. En de huwelijksakte van Neeltje. Joan vond het erg leuk om haar grootmoeders handtekeningen te zien, en wie de getuigen waren. Ook ontdekten ze dat op internet een foutje staat. De vader van Pieternella Oranje, Jacobus, bleek niet 1819 maar in 1820 geboren te zijn.
 

Doopsbediening
 

Ze hebben allerlei oude boeken ingezien, zoals het doopboek van de gereformeerde kerk waarin de 'doopsbediening'  van Neeltje Hartog vermeld staat.
 

Foto van doopboek

Doopboek
 

Foto van fragment doopboek

Fragment uit het doopboek. Bovenaan staat Neeltje Hartog, geboren 21 februari 1883 en gedoopt op 15 april 1883.Nog meer boeken van en over de gereformeerde kerk bekeken ze. Erg interessant, vond Joan,  ze is zelf ook gereformeerd opgevoed.

 

Adressen


En in de bevolkingsregisters vonden ze de woonadressen van de familie Oranje.
 

Foto van deel pagina uit boek bevolkingsregister

Bevolkingsregister Wijk A


Ze hebben gewoond in Lange Kerkstraat 13, Klokstraat 15 en Wijngaardstraat 2.


Archieftoerisme
 

Natuurlijk gaan ze de stad in, de adressen bekijken waar Neeltje, Pieternella en Samuel gewoond hebben, en foto's maken. Ze hebben alle tijd, ze verblijven twee nachten in hotel Katoen, toevallig op de plek waar het Gemeentearchief vroeger zat.
 

Charles en Joan Kanaan in de studiezaal

Charles en Joan Canaan


Februari 2016