Families Anderson, Nuijten, Paassen, Reijerse

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Families Anderson, Nuijten, Paassen, Reijerse

Families Anderson, Nuijten, Paassen, Reijerse


V.l.n.r. Thomas Anderson, Merijn Nuijten, Jean Anderson, Amy Anderson en Tom Nuijten


Thomas en Jean Anderson en hun dochter Amy uit Michigan (VS) waren op bezoek om de voorouders van Jean te zoeken. Merijn en Tom Nuijten uit Goes waren erbij om ze wegwijs te maken. 

Dat de families Nuijten en Anderson met elkaar in contact kwamen, kwam door hun beider dochters. Die waren allebei met genealogie bezig en vonden elkaar op internet.


Brieven


Voor Merijn Nuijten begon het met brieven die ze in handen kreeg nadat haar grootvader was overleden. Brieven van Hendrik en Leendert Reijerse uit Amerika.
 

Merijn Nuijten


Het intrigeerde haar, ze ging het uitzoeken en kwam erachter dat het een correspondentie tussen vroegere buren in 's-Heer Arendskerke betrof. Merijn was erg benieuwd of aan de Amerikaanse kant de brieven van haar overgrootvader ook bewaard waren gebleven en ging op zoek naar levende nazaten.

Haar onderzoek leidde haar langs allerlei genealogische sites en zo kwam ze het een en ander te weten over de Amerikaanse familie Reijerse. Dat Hendrik en Leendert neven waren. Dat Hendriks broer Cornelis getrouwd was met Sara Paassen.

Op een van die sites kwam ze een afstammeling van Cornelis en Sara tegen, Amy Anderson. Merijn nam contact met haar op, en zij bleek het plan te hebben naar Nederland te reizen.


Foto


De zoektocht van Amy Anderson was begonnen toen ze twintig jaar geleden in Almelo op bezoek was en een foto van een meisje in een weeshuis tegenkwam, die haar overgrootmoeder zou zijn.
Haar belangstelling was gewekt en ze ging op zoek naar haar overgrootmoeder, Sara Paassen.
 

Amy Anderson


Sara
 

Het verhaal bleek niet te kloppen. Het weesmeisje op de foto was niet haar overgrootmoeder. Sara woonde in Goes en zat niet in een weeshuis. Haar ouders leefden nog, maar toch woonde ze, net als haar broers en zussen, niet thuis. Allemaal waren ze op verschillende adressen ondergebracht. Zo was het verhaal over het weesmeisje misschien de wereld in gekomen.

De reden is waarschijnlijk dat de kinderen uitbesteed waren omdat het een arm gezin was. Sara was dienstbode, blijkt uit het bevolkingsregister. Als jong meisje had ze kennelijk al dienstjes waar ze intern was.
 

Pagina uit het bevolkingsregister. Vermeld staat dat Sara Paassen, geboren 6 juni 1879 te Goes, op 7 juli 1905 trouwde, Nederlands hervormd was en van beroep dienstbode.


In het archief van de Nederlands hervormde kerk van Goes wordt een broertje van Sara genoemd. Hij collecteerde voor de kerk. Dat geeft een beeld van een familie die dan wel arm was, maar zeker geen uitschot.

In 1894, Sara was een jaar of vijftien, vertrok ze naar Rotterdam, waar haar zus Pieternella woonde. Mogelijk heeft ze daar ingewoond en een betrekking kunnen krijgen. 


's-Heer Arendskerke
 

Tien jaar later, in 1904, verhuisde ze naar 's-Heer Arendskerke, en dat was waar ze Cornelis Reijerse ontmoette en zwanger van hem raakte.

Zeven maanden nadat Sara Paassen en Cornelius Reijerse trouwden, kwam hun kind ter wereld. Kort daarna vertrokken ze naar Amerika, met een baby van een maand oud. Daar zou het stel nog twee dochters krijgen. De derde dochter, Frances, is de moeder van Jean.
 

Pagina uit het bevolkingsregister. Bovenaan staat Cornelis Reijerse, zijn geboortedatum, 30 januari 1880, en de melding dat hij gehuwd was.

 

De rechterpagina. Hier staat dat hij veldarbeider was, Nederlands-Hervormd, en dat hij in F48 woonde. Dat is tegenwoordig Westhavendijk 31. En er staat dat hij op 15 maart 1906 naar Grand Rapids in Noord-Amerika is vertrokken.
 Familie


Merijn en Amy ontdekten op hun genealogische zoektocht dat ze niet alleen door de briefwisseling van hun voorouders met elkaar verbonden zijn, maar door een huwelijk bovendien familie van elkaar zijn. De nicht van Merijns overgrootvader is getrouwd met Leendert Reijerse, de neef van de opa van Jean Anderson.


Begraafplaatsen


De familie Anderson is een maand in Nederland. Merijn en Tom Nuijten helpen de Andersons niet alleen met archiefonderzoek, ze zijn ook met ze langs begraafplaatsen gegaan, in 's-Heer Arendskerke, Kattendijke en Colijnsplaat. Daar hebben ze allemaal namen gezien die in hun stamboom voorkomen, naast Reijerse en Paasse ook o.a. Vermaire, Van der Schraaf, Van Boven en Schouwenaar.

De stamboom van de Andersons is te vinden op www.ancestry.com, zichtbaar voor leden.


Mei 2016