Familie Weststrate

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Familie Weststrate

Familie Weststrate

 

 

Piet Weststrate uit 's-Gravenzande, van wie in 2012 al een dik boek over zijn familie verscheen, zoekt verder naar sporen van zijn familie.

 

 

Er zaten nog een paar losse eindjes in het verhaal en die lieten hem niet los. Zo kwam het dat hij opnieuw naar het Gemeentearchief toog.

 

Jan Adriaenszn.


Weststrate is op zoek naar Jan Adriaenszn. Weststrate, geboren omstreeks 1605 en waarschijnlijk al voor 1640 overleden. In 1625 trouwde Jan met Maijken Matthijs en zij kregen drie kinderen. Hij denkt dat ze oorspronkelijk uit Kapelle kwamen. De kinderen zijn geboren in Kruiningen en Krabbendijke.
Maar Weststrate vermoedt dat Jan Adriaenszn. ook nog twee kinderen uit een eerder huwelijk had. Een van hen zou Egbert Janszn. kunnen zijn. Het testament van Maijken, die Jan overleefde, had hij al eerder gevonden, en nu zoekt hij of hij in de rechterlijke archieven nóg een testament kan vinden.

 

Oost-Zuid-Beveland
 

Vandaag de dag vind je nog steeds veel Weststrates in het oostelijk deel van Zuid-Beveland, vooral in Krabbendijke en Rilland, en een enkeling op Walcheren. In de familie komt hij vooral agrariërs, leraren ('meesters') en politieagenten tegen. Piet Weststrate denkt dat de meesten van hen afstammen van Jan Adriaenszn.  

 

Verleid?
 

Een ander spoor dat hij volgt, is dat van de verkoop van een boerderij. In het logboek dat Piet Weststrate van zijn onderzoekingen bijhoudt, schrijft hij hier het volgende over.
 

De vraag is nu: is dat gelukt, heeft Jan zich in beschonken toestand laten verleiden tot de koop?

 

De Perponcher
 

Een bron die hij daarvoor wil onderzoeken, is het archief van de familie De Perponcher. Hij was daarover getipt door Paul Harthoorn en Chiel Smallegange. In deze stukken zou te vinden zijn dat in 1635 Jan Adriaenszn. Weststrate 4 gemeten en 30 roeden land pachtte. Paul Harthoorn en Chiel Smallegange zijn geen onbekenden in de archiefwereld, zij ontsloten samen de boeken van Petrus Levendale van Rommerswale (notaris in Goes van 1581 tot 1606) en werken nu aan die van Jacob Boudewijns Wisse (rond 1600 notaris in Goes). Lees meer over het onderzoek van Harthoorn en Smallegange.

 

Willem


Een antwoord op deze vragen heeft hij nog niet direct gevonden. Wel kwam hij een Willem Weststrate tegen, in een akte uit 1680.

 

Vindplaats Willem Weststrate (halverwege de pagina)

 

Waar in de stamboom deze Willem zich bevindt, moet hij nog uitzoeken en ook waar de tekst over gaat. Nu maakt hij alleen een foto en thuis zal hij er eens goed voor gaan zitten om het toch wel lastige schrift te ontcijferen. Wordt vervolgd dus.

 

November 2014