Familie Leijs

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Familie Leijs

Familie Leijs
Evert en Jannie van den Berg-Leijs uit Ouderkerk aan de Amstel waren in Goes om in de archieven en in de stad op zoek te gaan naar sporen van de familie Leijs.

Ze hebben een kwartierstaat gemaakt en zoeken daar nu documenten, foto's en aanvullende informatie bij. Natuurlijk hebben ze eerst op internet gespeurd (via Zeeuwen Gezocht) en zo ook al veel gevonden, maar op een gegeven moment dachten ze: we moeten naar Goes.
 

De vermelding van Albrecht Leijs in het Goese bevolkingsregister


De vader van Jannie, Albrecht Leijs, werd in 1900 in Goes geboren.


Weeshuis


Albrecht bracht een deel van zijn jeugd door in het weeshuis aan de Zusterstraat. In de notulenboeken van het weeshuis zoeken Evert en Jannie naar zijn naam en die van zijn broers en zus. Ze beperken zich tot de periode 1910 tot 1923.

Twee van de kinderen, Jacob en Jan, werden al in het weeshuis geplaatst toen hun moeder Tannetje Hoogstrate ziek werd. De drie andere kinderen na haar overlijden. Tannetje overleed op 6 september 1911. Haar man Nicolaas, de vader van de kinderen, was haar al op 10 maart 1907 voorgegaan.

Jannie had altijd begrepen dat haar vader vier jaar oud was toen hij wees werd, maar uit de boeken blijkt dat hij bijna elf was.
 

De inschrijving in het weeshuis van Jacob en Jan Leijs op 30 juni en van Albrecht, Nicolaas en Johanna op 15 september 1911.

Jacob, Jan, Nicolaas en Johanna waren respectievelijk negen, acht, zes en dertien toen ze in het weeshuis opgenomen werden.


Drie broers en een zus


Op deze manier kwamen Evert en Jannie er achter dat de vader van Jannie drie broers had, terwijl zij altijd gedacht had maar één broer en een zus, naast nog wat kinderen die het heel jong al niet gered hadden. 

Van broertje Nico en zusje Jo zijn nog foto's uit de weeshuisperiode bewaard gebleven in de collectie van het Gemeentearchief.


Met de hand geschreven staat op de foto: Maatje de Coninck, Nico Leijs
 

Nogmaals Nico Leijs, in 1915
 

Tweede van rechts is waarschijnlijk Jo Leijs, 1917
 

Prentbriefkaart van het weeshuis uit 1930. De foto zal ouder zijn. In het poortje staat Jo Leijs.


Streng


Haar vader vertelde nooit over het weeshuis. Hij was streng, Jannie moest altijd op tijd thuis zijn, op tijd eten enzovoort. Ze denkt dat dat uit zijn weeshuisperiode stamt. Want dat het streng was daar in het weeshuis, daarvoor heeft ze wel aanwijzingen gevonden.
 

Fragment uit een notulenboek van het weeshuis waaruit blijkt dat Albrecht Leijs wegens voetballen en straatrumoer veroordeeld werd tot f 1,- en f 2,- boete.


Zo vond ze het wel een harde straf dat haar vader voor voetballen op straat een geldboete kreeg. Het lijkt haar dat haar vader er niet zo'n fijne tijd gehad heeft. En diverse keren kwam ze tegen dat oom Jacob gestraft werd. Hij was het boefje van de familie.
 

Fragment uit een notulenboek van het weeshuis waaruit blijkt dat Jacob zijn loon achtergehouden had.


Het jongste broertje Nicolaas deed het beter, hij kreeg een doublé horloge met inscriptie van het Bestuur van het Weeshuis mee bij zijn vertrek in 1923. 


Museum


Evert was al een keer eerder bij het Gemeentearchief geweest en heeft toen al veel informatie verzameld. Nu wilde hij er toch wat dieper induiken, omdat dat bezoek destijds veel indruk maakte. En zo komt het dat ze nu samen in de oude boeken duiken.

Het Historisch Museum De Bevelanden, dat gevestigd is in het pand waar vroeger het weeshuis was, hebben ze ook bezocht. Daar bekeken ze de presentatie over het weeshuis. Met name een hutkoffier die ooit van een weeskind geweest is, viel op. Precies zo'n zelfde hutkoffer hebben zij thuis staan, met de initialen A.L.  Dat was een aparte gewaarwording. Het verleden is echt gaan leven voor ze.


Geboortehuis
 

Ze gaan ook de stad in, kijken waar vader Albrecht woonde voordat hij naar het weeshuis ging. Albrecht Leijs werd geboren in wijk C 126.

Na wat puzzelen bleek dat dat ongeveer in de Lange Vorststraat bij de hoek van de Papegaaistraat geweest moest zijn. In 1920, toen de wijknamen plaatsmaakten voor straatnamen, werd het Lange Vorststraat 29/31. Na een samenvoeging van panden en opnieuw een vernummering in 1949 werd het ten slotte nummer 33.
 

Lange Vorststraat bij de hoek van de Papegaaistraat in 1905, zo zag de woonomgeving van Albrecht Leijs als jongetje van vijf er uit. Prentbriefkaart collectie Bitter-van Opstal.


Op nummer 31/33 zit tegenwoordig Linnenclub Sinke. Het geboortehuis van Albrecht is er niet meer, in 1975 werd het verwoest door de brand in de Calypso-bar.
 

Opruimen van de ravage na de brand in 1975, hoek Papegaaistraat/Lange Vorststraat.


Toeristisch


Ze gaan foto's maken van hoe Albrechts geboorteplek er nu uitziet. En natuurlijk pakken ze dan hier en daar een terrasje. Ook willen ze nog naar Middelburg, naar het Zeeuws Archief, kijken of ze daar nog iets vinden. Ze hebben voor twee nachten een hotel in Goes genomen. Al met al leidt hun stamboomonderzoek ertoe dat ze leuke toeristische uitstapjes maken, maar dan met een doel.


Boekje


Albrecht Leijs bleef niet in Goes. Na zijn ontslag uit het weeshuis in 1918 is hij waarschijnlijk direct naar Heemstede of Haarlem gegaan en moet direct zijn gaan werken bij de Provinciale Waterstaat te Haarlem, want toen hij op 4 september 1961 overleed, had hij zijn veertigjarig jubileum als technisch tekenaar al gevierd. De periode 1918 tot 1929 is nog volkomen duister voor Jannie en haar broer en zus. Het enige wat bekend is, is dat hij in Heemstede verkering kreeg met Jantje Jalving (geboren 22 mei 1906), een dienstmeisje. Ze trouwden in 1929 in Heemstede, en gingen in Haarlem wonen.

Al het materiaal dat ze over Albrecht en zijn familie vinden, verwerken Evert en Jannie in een boekje. Dat maken ze voor zichzelf en voor Jannies broer en zus.


April 2015