Dekker, Hannink en De Koning

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Dekker, Hannink en De Koning

Dekker, Hannink en De Koning


Tim Dekker en Pauline Hassink-Dekker waren op bezoek om gegevens over de familie Dekker te vinden, de tak van de bekende Houthandel Dekker in Goes.
 

Uitstapjes

Pauline is ermee begonnen en ze heeft haar vader er ook enthousiast voor gemaakt: de familiegeschiedenis. Hij geniet vooral van de uitstapjes die ze voor het onderzoek maken. De geschiedenis is op deze manier voor hem gaan leven, meer dan wanneer het uit een boekje komt. Eerst hebben ze de kant van haar moeder uitgezocht en nu dan de kant van de Dekkers. Ze wonen in het oosten van het land en het onderzoek heeft ze al in Friesland gebracht en nu dus naar Goes. 
 

Houthandel Dekker

Ze zijn net even wezen kijken naar de huizen waarin de familie gewoond heeft, aan de Albert Joachimikade. En natuurlijk hebben ze foto's gemaakt.
 

De huizen van de familie Dekker. Foto Pauline Dekker


Dat is tegenover de houtloodsen van de familie, aan wat nu de Zouterij heet. 
 

De houtloodsen. Foto P.A. Hochart. De foto moet van voor 1866 zijn.
 

De houtloodsen nu. Foto Pauline Dekker


Houthandel en molens

De oudste voorvader die ze hebben gevonden, is Willem Leunisse Dekker in 1747, hij was getrouwd met Leentje van der Vorst uit Westkapelle. Hun kleinzoon Johannes Dekker Leuniszoon, geboren 10 februari 1810 in Kloetinge, schonk aan een van zijn zonen een houthandel en aan de drie andere zonen elk een molen. Hij kwam in 1836 met zijn vrouw naar Goes, waar hij aan de latere Joachimikade zijn imperium opbouwde.
 

Genealogie familie Dekker


Twee van hun dochters waren getrouwd met belangrijke Goese architecten: Hannink en De Koning. Over beiden schreef G. Lepoeter een artikel, 'Jan Hendrik Hannink (1831-1908), Architect te Goes' en 'Dirk de Koning (1844-1918), Stadsbouwmeester te Goes'.


Florerend

Wat ze nu in het bevolkingsregister zien, is bijvoorbeeld dat de familie dienstmeisjes in huis had, wat nog eens onderstreept wat ze al wisten, dat het een florerend bedrijf moet zijn geweest. Ook vonden ze in het bevolkingsregister dat de oudste zoon timmerman was. Ze vermoeden dat hij de houthandel kreeg.


Fragment uit het bevolkingsregister 1840-1849, wijk E, de straat heet nog 'Buiten de Bleekveldschepoort', Bij nummer 1, vader Johannes Dekker, staat als beroep 'timmerman'. Op dat moment zijn er drie zonen, Leunis, Johannes en Adriaan (nummers. 3, 4, 5), bij wie vermeld staat 'schoolleerling'. Daarna komen de drie dochters Leijntje, Sizanna en Leuntje (alle drie ook 'schoolleerling') en tenslotte, op nummer 9, Johanna Wilhelmina Milhous, met vermelding 'dienstmeid'.


Foto uit een familieboekje. Vermeld onder de foto staat: V.l.n.r. Adriaan Dekker = Oom Adri, Simon Dekker = Oom Simon, Johannes Dekker = Grootpa Dekker en Quirine Cornelia Dekker = Tante Kriene. Goes, Joachimikade, 1929.


Van een archiefmedewerker kregen ze de tip dat er wellicht een link is met de eveneens bekende familie Harinck, die eveneens in deze buurt aan de haven en eveneens in het hout zat. Lees meer over de familie Harinck op deze website. Zo kunnen ze een nieuw spoor gaan volgen, in de notariële aktes zoeken of er wederzijdse aankopen geweest zijn bijvoorbeeld.


Oproep

Heeft u (beeld)materiaal over de houthandel en/of de familie Dekker? Daarin is de familie erg geïnteresseerd. Neemt u contact op met mevrouw Pauline Hassink-Dekker, pauline.hassink@gmail.comMaart 2018