Baijens, Boukma, Ter Horst, DeMann, Pekaar, van Strien

Gemeentearchief
HOME  |  Geschiedenis regio  |  Voorouderonderzoek  |  Baijens, Boukma, Ter Horst, DeMann, Pekaar, van Strien

Baijens, Boukma, Ter Horst, DeMann, Pekaar, van Strien

Mary en Jeff DeMann uit New York waren op bezoek om naar sporen van Mary's voorouders te zoeken. Haar grootvader van moederszijde kwam uit Yerseke en haar grootmoeder van vaderszijde uit Wolphaartsdijk.
 

Jeff en Mary DeMann. Rechts archiefmedewerker Jeroen Dagelinckx


Yerseke

Mary DeMann-ter Horst werd, net als haar moeder en oma, geboren in het Butterworth Hospital in Grand Rapids.

Haar moeders vader, Philip Pekaar, was vanuit Yerseke naar Grand Rapids vertrokken en trouwde daar met Gertrude Boukma op 20 september 1927.
 

Het gezin van Philip Pekaar
 


Wolphaartsdijk

Aan vaderszijde was het Martha van Strien die vanuit Wolphaartsdijk naar Amerika vertrok. Zij trouwde met John Henry ter Horst uit Enschede.
 

De familiefoto's Van Strien. Links de trouwfoto van Martha van Strien en John Henry ter Horst.


Archiefstukken

Mary wilde graag geboorteaktes zien, en of er een vermelding was van het vertrek naar Amerika. Het oude archief van Wolphaartsdijk wordt bewaard door het Gemeentearchief Goes. Inderdaad was er het een en ander te vinden. 

De ouders van Martha waren Francina Baijens en Pieter van Strien, molenaar van molen De Hoop. 
 

De akte van de geboorte van Francina Baijens op 3 maart 1854. Uit het geboorteregister burgerlijke stand van Wolphaartsdijk. 
 

Korenmolen De Hoop in 1920.


En in het bevolkingsregister werd de vermelding gevonden van het vertrek naar Amerika van Martha, toen nog 'Maatje'. Mary heeft alles gefotografeerd.
 

De pagina's uit het bevolkingsregister van Wolphaartsdijk met het vertrek van Maatje van Strien op 17 oktober 1906. Ook broer Pieter, nummer 8, vertrekt die dag naar Noord-Amerika.
 

Detail. Het gezin van Pieter van Strien en Francina Baijens. Op nummer 12 Maatje. Op nummer 11 stond ook al een Maatje, zij overleed op 6 augustus 1896. 
 

Detail. De vermelding van het vertrek van Maatje van Strien naar Noord-Amerika op 17 oktober 1906.

Het lezen is niet eenvoudig voor Mary. Haar grootouders gaven het Nederlands niet door aan hun kinderen en kleinkinderen.


Archieftoerisme

Mary en Jeff zijn een paar dagen in Goes, ze logeren in hotel Katoen. Ze combineren in hun vakantie archiefbezoek en toeristische uitstapjes. Hierna gaan ze naar Den Haag en Rotterdam. Maar eerst nog op de fiets naar Wolphaartsdijk. Mary weet dat Francina haar laatste dagen sleet in 'nursery' Zorgvliet, dat wil ze graag zien. En natuurlijk molen De Hoop.


Juli 2018