Pyromaan

Gemeentearchief
HOME  |  Rubrieken  |  Verhalen  |  Goes N - Z  |  Pyromaan

Pyromaan

Door Allie Barth

 

Een beetje een voorbeeld van een pyromane spuitgast was Marinus den Engelsman. Zijn verhaal speelt zich af in Goes in het jaar 1749. Op 7 maart van dat jaar stak hij de schuur van Boudewijn Lanschot in de brand. Daarbij verbrandde een vijftal koeien. De drie kinderen van Marinus Pieterse die gewoon waren om in de schuur te slapen, konden met moeite worden gered. Pieterse woonde in een huisje naast de schuur, maar dat was te klein voor zijn talrijke kinderschaar. Den Engelsman had een tijdje helpen blussen, maar was op zeker moment verdwenen. Een uur later kraaide de brandweerhaan koning in de schuur van Jan Winterooij, net buiten de 's Heer Hendrikskinderenpoort.

 

Een deel van de blusboys ging er rap naar toe om te trachten de schuur te behouden. En wie kwam daar helpen blussen? Marinus den Engelsman, die het een mooi fikkie vond en en passant verklaarde beide branden te hebben gesticht. Hij was er trots op. De baljuw, hoofd van de politie, vond het allemaal minder leuk en nam Den Engelsman in hechtenis. Voor het gerecht gebracht, ontkende hij alle feiten, waarop hij weer in zijn cel werd gestopt. Toen de baljuw de volgende morgen nieuw water en brood kwam brengen, hing Den Engelsman letterlijk. Hij had zich aan een koord opgehangen.

 

Zelfdoding was in die dagen ook een misdaad en zo voerde de rechtbank, wat vaker voorkwam, een rechtszaak tegen een dode. De eis van de baljuw was niet mals. Het lijk zou op een mikke, een soort van draagberrie, naar het galgenveld worden gesleept, waar het aan een been zou worden opgehangen, anderen 'ten exempel' zoals dat werd genoemd. De schepenrechtbank wilde wel graag de pyromanie van de man tot uitdrukking brengen. Het dode lichaam werd inderdaad opgehangen, maar daarboven zou een brandhuisje ten toon worden gesteld. Aldus geschiedde.