Eindpunt De Galg

Gemeentearchief
HOME  |  Rubrieken  |  Verhalen  |  Goes AA - ME  |  Eindpunt De Galg

Eindpunt De Galg

Door Allie Barth

  

't Jonck Heerken, Cornelis Jonge Nele, stond op 16 januari 1548 voor zijn rechters. Het moet een mannetje met de nodige flair geweest zijn, want anders kom je niet aan zo'n bijnaam. Hij was geen net jong heertje, want hij had nogal wat op zijn kerfstok. Een jaar tevoren had hij in de meestoof van Valckenisse (dat ligt nu in de Westerschelde) gezeten, waar hij diverse spullen had gestolen. Een dorp verder had hij die verkocht en van de opbrengst was hij behoorlijk dronken geweest. In de zomer van 1547 was hij schippersknecht geweest, maar had niet alleen voor zijn brood gewerkt. In Zierikzee had hij laken van een rol gesneden, die naar Antwerpen vervoerd moest worden.

 

In Antwerpen gekomen, had hij het afgesneden stuk zelf verkocht. Al varend in de zomer van dat jaar bij verschillende schippers had hij in Vlissingen gestolen, in Ellewoutsdijk en tijdens beurtvaarten van Middelburg naar Gorinchem. Best wel een avontuurlijk leven! Alle gestolen waar had hij verkocht. Het ontvangen geld werd altijd onmiddellijk in drank omgezet. Tijdens de jaarwisseling van 1547 op 1548 had hij het varen er aan gegeven, maar het zwerven niet. Zo kwam hij rond nieuwjaar in Heijnsdijk in Vlaanderen terecht. Toen hij op het punt stond om in een boerenschuur te gaan slapen, met toestemming van de boer, zag hij uit de broek van de landman diens beurs hangen.

 

Hij haalde de beurs stiekem leeg en vertrok schielijk naar Hulst, waar hij het geld er met drank en lichte vrouwen doorheen joeg in een adembenemend tempo. Toen het op was, vertrok hij weer, ditmaal naar Goes. Daar moet hij ook wat uitgespookt hebben en kennelijk had het geluk zich tegen hem gekeerd. Hij werd door de baljuw in de kraag gegrepen en moest zich voor de schepenrechtbank verantwoorden. Hij gaf de begane misdaden grif toe, wellicht in de hoop er levend vanaf te komen. Maar de rechtbank veroordeelde hem tot ophanging aan de galg. Het vonnis werd nog op de dag van de uitspraak voltrokken.