Begenadigde boef

Gemeentearchief
HOME  |  Rubrieken  |  Verhalen  |  Zeeland AA - GE  |  Begenadigde boef

Begenadigde boef

Door Allie Barth.

 

In 1926 kreeg de marechaussee in vertrouwen meegedeeld dat er in Eede diefstal plaatsvond van perkoenpalen, die boeren gebruikten om hun land mee af te palen. De dader zou Luuk Duthoy zijn. Twee marechaussees werden er op uit gestuurd. Ze fietsten Eede binnen en hadden onmiddellijk prijs. Ze kwamen de man tegen, die met twee palen op zijn schouders liep. Ze hielden hem staande en vroegen hem hoe hij aan die palen kwam. Welnu, die had de man net bij zijn vader in Sint Kruis gehaald. Hij verklaarde ze nodig te hebben om een hokje over de plee te bouwen. Onverrichterzake moesten de politiebeambten de man laten gaan.

 

Ze fietsten onmiddellijk door naar de vader van Duthoy in Sint Kruis die evenwel verklaarde van niets te weten. De drie mannen stonden nog met elkaar te praten, toen de vermeende dader hijgend het erf van zijn vader kwam opgefietst. Een foutje, want de marechaussees wisten inmiddels genoeg. De man probeerde er onder uit te komen met de mededeling dat hij ze aan de Zuideweg had weggehaald op land van zijn vader. Toen ze naar de plaats delict moesten, gaf Duthoy toe,dat de paal afkomstig was van land van boer Uitdewilligen. Daarmee was de kous niet af, want de politiedienaren gingen op nader onderzoek uit en ondervroegen de buren van de man, die allen verklaarden dat ze de laatste week Duthoy regelmatig met houten palen hadden zien langs komen. 

 

De een vertelde dat ze afkomstig waren vanuit Belgie, de ander dat ze van boer Uitdewilligen waren. Dat kostte nogal wat tijd voor onderzoek en dat gaf Duthoy de gelegenheid om op een gegeven moment gauw de waslijn uit zijn tuin weg te halen. Moeder de vrouw had net de was kletsnat opgehangen, maar die moest ervan af. De palen werden bij een van de buren in het varkenshok neergelegd. Maar de arm der wet was lang. Duthoy hing. Alle gestolen palen kwamen uit hun schuilplaatsen naar voren. Hij had ze allemaal van boer Uitdewilligen gestolen. Maar die man had een groot hart. Duthoy was maar een sjofele landarbeider, die echter bekend stond om zijn harde werken voor vrouw en kinderen. De totale waarde van de palen bedroeg hfl. 1,18. Duthoy mocht ze voor dat bedrag van hem kopen. Tot een aanklacht kwam het niet.